Gå direkt till textinnehållet

Nya regler för hållbarhetsrapportering

Regeringens förslag innebär nya krav på företagens hållbarhetsrapportering och redovisningen av könsfördelning bland styrelseledamöter i börsnoterade företag.

I Justitiedepartementets proposition med regler för företagens hållbarhetsrapportering ställs högre krav på informationsgivning. Dessutom  utvidgas reglerna till att gälla fler bolag. Ett rapporteringskrav om könsfördelningen bland styrelseledamöterna ingår också i propositionen. Reglerna krävs för att genomföra två nya EU-direktiv.

Det första direktivet handlar om företagens hållbarhetsrapportering. Syftet med hållbarhetsrapportering är att ge finansmarknaderna tillgång till tillförlitlig och jämförbar information från företagen. Rapporteringen ska bidra till att styra in kapital mot hållbara investeringar och underlätta hanteringen av finansiella risker som följer av klimatförändringar och brister i sociala förhållanden.

Jämfört med EU-lagstiftningen om hållbarhetsrapportering som infördes för vissa stora företag 2016, innebär det nya direktivet högre krav på informationsgivningen när det gäller värdekedjan och utsläpp av växthusgaser. Rapporteringen omfattar även fler bolag.

”Kravet på att lämna en hållbarhetsrapport utvidgas till att omfatta bland annat små och medelstora företag som är börsnoterade, stora eller börsnoterade dotterföretag och vissa större filialer till tredjelandsföretag som har en betydande verksamhet inom EES. Rapporten ska granskas av en revisor”, skriver Justitiedepartementet i propositionen.

Det andra direktivet om könsfördelningen bland styrelseledamöterna i börsnoterade företag, innebär ett nytt rapporteringskrav. Företagen ska i sin årsredovisning upplysa om vilken förändring som har skett i fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna sedan året innan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024. Det nya rapporteringskravet om könsfördelningen bland styrelseledamöterna ska tillämpas från och med räkenskapsår som inleds efter utgången av 2024.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord