Nya regler på gång för gräsrotsfinansiering

Nya regler på gång för gräsrotsfinansiering

Det första regelverket inom crowdfunding är på väg att ta form och välkomnas både av branschen, lagstiftare och investerare. Samtidigt tycker vissa att arbetet går för långsamt.

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

De senaste åren har gräsrotsfinansiering, så kallad crowdfunding, vuxit fram som ett alternativ och komplement till traditionell bankfinansiering. Samtidigt som intresset ökat har marknaden saknat ett tydligt regelverk, något som nu är på väg att ändras.

I våras lade regeringen fram ett nytt lagförslag inom crowdfunding som i korta drag ställer krav på bolagen att ha tillstånd hos Finansinspektionen, krav på hur verksamheten ska bedrivas och hur tillsynen ska fungera. I nuläget är lagförslaget ute på remiss och som tidigast kan det nya regelverket träda i kraft i maj 2019. Ett tillägg som bland annat Finansinspektionen och Finansförbundet lyft fram i remissrundan är att införa ett strikt provisionsförbud.

 Det kommer stärka branschen som helhet att bara seriösa aktörer kan vara verksamma.

Även Konsumentverket är för ett stramare regelverk inom crowdfunding och ett strikt provisionsförbud. Anna Hult är jurist på Konsumentverket och säger att marknaden i nuläget fungerar väl där de etablerade aktörerna i regel har tillräckligt hög tillståndsnivå som man kan förvänta sig. Utan ett tydligt regelverk finns dock inga garantier för att det alltid kommer fortsätta att vara så.

– Även om aktörerna på marknaden gör rätt för sig i dag är det inte säkert att kommande bolag kommer göra det. Därför är det viktigt att hela marknaden omfattas av en lagstiftning som kan skydda konsumenten och skapa en rättvis konkurrenssituation, säger Anna Hult.

Jonas Björkman är vd på Tessin, en crowdfundingplattform med inriktning mot fastigheter. Han är positiv till en ökad reglering och ser att lagförslaget både kommer innebära en ökad tydlighet för investerarna och bolagen i branschen. Han tycker också att provisionsförbud är ett bra förslag.

– Vi tror på transparens och instämmer vad gäller regeringens utredning och reflektionerna med hänsyn till redovisning av avgifter, säger han.

Även investeringsplattformen Pepins, med vd Julia Reuszner, tror att ett tydligare regelverk kommer förbättra konsumentskyddet och branschens anseende.

– Det kommer stärka branschen som helhet att bara seriösa aktörer kan vara verksamma, och det vore bra för kunderna om alla tvingades följa den nya lagen, säger hon men tillägger att arbetet med lagförslaget går för långsamt och att bolaget därför har bildat en allians tillsammans med Tessin, Lendify, Toborrow, Broxx och Savelend.

– Vi har skapat en allians för att ta fram en egen branschpraxis redan nu, säger Julia Reuszner.

publicerad
5 november 2018

Relaterad läsning

Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv nummer 4 - snart hos alla prenumeranter. ⭐️
I varje nummer intervjuar vi kollegor i branschen. Läs hela intervjun med @planbokssmart.se på finansliv.se
#klimat, #hållbarhet och #greenfinance i fokus på vårt event #sustainable #finance #stockholm. Alla bilder på finansliv.se Foto: Oskar Omne
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Följ @Finansliv på Instagram