Om krisen kommer – räcker pengarna?
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Om krisen kommer – räcker pengarna?

Svenskarna rekommenderas att ha kontanter hemma – något som få har i dag. Vad skulle hända om alla tog ut pengar för att förbereda sig för en kris?

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

På uppdrag av regeringen har myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ut en broschyr till alla svenska hushåll om hur man bör agera om det blir krig eller kris, som till exempel en naturkatastrof eller it-störningar som slår ut vitala delar av samhällets infrastruktur.

Bankomat AB

• Ägs av Danske Bank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank samt sparbankerna.
• Sitter i Stockholm och har totalt 35 anställda.
• Har sex kontantdepåer och kontantautomater på 567 orter runt om i Sverige.

I broschyren rekommenderas alla hushåll att vara förberedda genom att bland annat ha mat med lång hållbarhet hemma, flaskor och dunkar för vatten, en batteridriven radio – och »kontanter i mindre valörer«.

För 20 år sedan var det nog en självklarhet för alla hushåll att ha kontanter hemma. Men idag har kontantanvändningen i Sverige minskat betydligt, endast 15 procent av alla betalningar görs med kontanter.

Så vad skulle hända om alla hushåll lydde uppmaningen i broschyren? Skulle kontanterna räcka?

– Ja, absolut. Det skulle inte vara några som helst problem. Det kanske inte skulle gå på en dag, men vi handlar ju med Riksbanken och de ser till att kontanter finns tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Bankkontoren har gått ifrån kontanter allt mer, för att istället flytta över mycket av kontanthanteringen på Bankomat.

Bankomat arbetar nu med att ändra infrastrukturen för uttags- och insättningsautomater. Tidigare fanns insättningsautomater främst i anslutning till bankkontor. Nu satsar Bankomat i stället på så kallade kontantcenter, med både uttags- och insättningsautomater, ofta i köpcentrum eller på liknande platser där många människor rör sig.

– Förr åkte man bara in till stan och räknade med att man skulle gå förbi en automat. Nu blir uttag och insättningar mer och mer sådant som konsumenter planerar, vilket gör att vi behöver finnas på färre ställen. Men där vi finns måste allt fungera, säger Johan Nilsson.

Bankomat finns i dag på 567 orter i Sverige, i jämförelse med 579 orter när automaterna ägdes direkt av bankerna.

– Vi har alltså bara lämnat tolv orter. Så i det perspektivet skulle jag säga att det fortfarande finns god tillgänglighet, säger Johan Nilsson.

Bankomat har inte sett någon ökning i antalet kontantuttag sedan broschyren Om krisen eller kriget kommer släpptes. Däremot har mängden kontanter i omlopp ökat något jämfört med förra året, från i snitt 57 miljarder kronor 2017 till knappt 58 miljarder den sista maj i år, visar statistik från Riksbanken. Det är dock osannolikt att det har med krisförberedelser att göra eftersom ökningen har synts under hela 2018, det vill säga även innan broschyren släpptes.

publicerad
12 september 2018
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv nummer 4 - snart hos alla prenumeranter. ⭐️
I varje nummer intervjuar vi kollegor i branschen. Läs hela intervjun med @planbokssmart.se på finansliv.se
#klimat, #hållbarhet och #greenfinance i fokus på vårt event #sustainable #finance #stockholm. Alla bilder på finansliv.se Foto: Oskar Omne
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Följ @Finansliv på Instagram