Om krisen kommer – räcker pengarna?
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Om krisen kommer – räcker pengarna?

Svenskarna rekommenderas att ha kontanter hemma – något som få har i dag. Vad skulle hända om alla tog ut pengar för att förbereda sig för en kris?

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

På uppdrag av regeringen har myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ut en broschyr till alla svenska hushåll om hur man bör agera om det blir krig eller kris, som till exempel en naturkatastrof eller it-störningar som slår ut vitala delar av samhällets infrastruktur.

Bankomat AB

• Ägs av Danske Bank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank samt sparbankerna.
• Sitter i Stockholm och har totalt 35 anställda.
• Har sex kontantdepåer och kontantautomater på 567 orter runt om i Sverige.

I broschyren rekommenderas alla hushåll att vara förberedda genom att bland annat ha mat med lång hållbarhet hemma, flaskor och dunkar för vatten, en batteridriven radio – och »kontanter i mindre valörer«.

För 20 år sedan var det nog en självklarhet för alla hushåll att ha kontanter hemma. Men idag har kontantanvändningen i Sverige minskat betydligt, endast 15 procent av alla betalningar görs med kontanter.

Så vad skulle hända om alla hushåll lydde uppmaningen i broschyren? Skulle kontanterna räcka?

– Ja, absolut. Det skulle inte vara några som helst problem. Det kanske inte skulle gå på en dag, men vi handlar ju med Riksbanken och de ser till att kontanter finns tillgängliga, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Bankkontoren har gått ifrån kontanter allt mer, för att istället flytta över mycket av kontanthanteringen på Bankomat.

Bankomat arbetar nu med att ändra infrastrukturen för uttags- och insättningsautomater. Tidigare fanns insättningsautomater främst i anslutning till bankkontor. Nu satsar Bankomat i stället på så kallade kontantcenter, med både uttags- och insättningsautomater, ofta i köpcentrum eller på liknande platser där många människor rör sig.

– Förr åkte man bara in till stan och räknade med att man skulle gå förbi en automat. Nu blir uttag och insättningar mer och mer sådant som konsumenter planerar, vilket gör att vi behöver finnas på färre ställen. Men där vi finns måste allt fungera, säger Johan Nilsson.

Bankomat finns i dag på 567 orter i Sverige, i jämförelse med 579 orter när automaterna ägdes direkt av bankerna.

– Vi har alltså bara lämnat tolv orter. Så i det perspektivet skulle jag säga att det fortfarande finns god tillgänglighet, säger Johan Nilsson.

Bankomat har inte sett någon ökning i antalet kontantuttag sedan broschyren Om krisen eller kriget kommer släpptes. Däremot har mängden kontanter i omlopp ökat något jämfört med förra året, från i snitt 57 miljarder kronor 2017 till knappt 58 miljarder den sista maj i år, visar statistik från Riksbanken. Det är dock osannolikt att det har med krisförberedelser att göra eftersom ökningen har synts under hela 2018, det vill säga även innan broschyren släpptes.

publicerad
12 september 2018
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
Följ @Finansliv på Instagram