Gå direkt till textinnehållet
Feminvests projektledare Annou Bergfeldt och "Framtidsfeministen" Sandra Lindqvist sitter omgivna av julpynt, som en vit adventsljusstake, julkulor i rött och guld och en röd julklappsstrumpa. En stor flaska julmust står på bordet.
Från och med 1 december och fram till julafton bjuder investerarnätverket Feminvest på en kalender med jämställda bolag bakom luckorna.

Öppna luckan till jämställdhet

Julkalendrar är inte bara för barn. Från och med torsdag fram till julafton bjuder investerarnätverket Feminvest på en kalender med jämställda bolag bakom luckorna. 

Initiativet Feminvest har funnit i ett och ett halvt år, och är ett kvinnligt investerarnätverk. I somras startades Feminvestpodden som programleds av Nordnets Sverigechef Eva Trouin och Annou Bergfeldt, projektledare på Feminvest.
Nu inför jul har nätverket skapat en adventskalender som fokuserar på jämställdhet.
– Feminvest vill öka kvinnligt ägande på investeringsmarknaden. Därför lanserar vi en jämställdhetskalender för att lyfta frågan kring jämställdhetsarbete, säger Annou Bergfelt.

Julkalendern lanseras tillsammans med managementkonsulten Sandra Lindqvist, som under namnet Framtidsfeministen driver en portfölj som bara investerar i jämställda företag, vilket visat sig vara en lönsam strategi.
Bakom luckorna i kalendern gömmer sig de 24 mest jämställda börsbolagen, som har skickat in julhälsningar i form av filmklipp och julkort, där de förklarar hur de arbetar med jämställdhet. För att vara jämställt behöver bolagen ha mellan 40-60 procent kvinnor i ledningsgruppen.
Annou Bergfeldt vill förstås inte säga vilka bolag som ingår, men avslöjar ändå att det ”finns företag inom till exempel bank” med i kalendern.

Väntan på den totala jämställdheten i börsbolagens toppskikt, det vill säga när de har minst 4o procent kvinnor i ledningen, kommer dock vara aningens längre än väntan på julafton – istället för 24 dagar handlar det om 24 år, enligt Allbrights senaste rapport.

Jämställdhetskalendern hittar du på Feminvests hemsida.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord