På besök i lunchrummet 1921
Lunchrummet Klockan 11 betydde förr i tiden gemensam lunchstund för personalen på Handelsbankens huvudkontor i Stockholm.
Året är 1921 och vi befinner oss högst upp på våning fem, närmare bestämt i matsalen på Handelsbankens huvudkontor vid Kungsträdgården i centrala Stockholm. Här serverar banken lunch, eller frukostmat som vissa sa då, till personalen varje dag.
Serveringen tog fart 1905 efter ett förslag till styrelsen från Louis Frænckel som då var vd i banken, berättar Lars Kenneth Dahlqvist som arbetar på Handelsbankens ir-avdelning.
– Louis Frænckel la fram ett förslag om att tjänstepersonalen skulle bli serverad frukostmat. Frukost hade en lite annan betydelse då än vad den har i dag, men det var en måltid och den intogs klockan 11 på dagen, säger han.
Visa upp ert lunchrum
Hur ser lunchrummet ut hos dig? Skicka gärna en bild med en kort beskrivning till redaktion@finansliv.se.
Totalt rymde matsalen runt 80 anställda samtidigt. Lars Kenneth Dahlqvist har svårt att säga vad som kunde hamna på menyn, men påpekar att det var i samband med huvudkontorets flytt 1905 från Gustav Adolfs Torg till det nybyggda, tredje bankhuset på Kungsträdgårdsgatan som serveringen började.
– Louis Frænckel månade om personalen. På den tiden fanns varken offentligt lagstadgad pension eller krav att arbetsgivaren skulle stå för pension för sina anställda. Han tog då pengar ur egen ficka och avsatte dem i en pensionsstiftelse, säger Lars Kenneth Dahlqvist som beskriver Louis Frænckel som »en av den tidens stora finansgenier«, tillsammans med Wallenberg i SEBsfären.
Det tidigare lunchrummet används även i dag av banken och fungerar numera som sammanträdesrum. Louis Frænckel var vd i Handelsbanken mellan 1893 och 1911.