Gå direkt till textinnehållet
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Oskar Omne

Plattformen Levler ska öka konkurrensen om sparandet

»Det är generellt väldigt hög lönsamhet i sparbranschen och det finns goda möjligheter att konkurrera när det kommer till lägre avgifter. Jag vill vara med att göra det«, säger Joakim Bornold till Finansliv.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners lanserar en ny sparplattform, tillsammans med marknadschefen Louise Hagsten på samma firma. Storägare är Söderberg & Partners. Planen är att den ska vara i gång innan sommaren.

Finns det utrymme för ytterligare en sparplattform?
–Utvecklingen inom sparbranschen har bara börjat och det finns massor att göra. Jag vill vara med att göra det. Generellt är det väldigt hög lönsamhet i branschen och det finns goda möjligheter att konkurrera när det kommer till att sänka trösklar och lägre avgifter.

För att starta en sparplattform gäller det att kunna utnyttja befintlig infrastruktur, annars blir inträdesbarriärerna för höga. Precis som Avanza och Nordnet gjorde en gång i tiden, enligt Joakim Bornold.

–Vi utnyttjar en teknisk plattform som redan finns på Söderberg & Partners och kontaktnätet som bolaget har genom sin kapitalförvaltningstjänst.

Joakim Bornold räknar upp fyra saker som krävs för att lyckas. Det behövs en stark ägare i både kapital och mandat. Att kunna ta rygg på befintlig infrastruktur, hitta rätt människor och att nå ut till kunder.

– Söderberg & Partners når många människor i sina andra verksamheter och där kan vi hjälpa till att fylla ett gap som funnits tidigare när vi träffat kunder. Vi börjar med fonder och ISK (investeringssparkonto) och målgruppen är ”gör det själv sparare”, den som inte behöver rådgivning.

Levler har nio anställda och Joakim Bornold tror att det kan bli några till.

–Vi blir säkert fler men inte så många och långt ifrån Avanzas omkring 600 anställda. Det här är en lågmarginal business.

Louise Hagsten blir vd och Joakim Bornold blir ordförande i Levler. Han blir även investeringschef och slutar som sparekonom på Söderberg & Partners.

–Jag har arbetat med aktiehandel i 24 år, så jag är tillbaka med fokus på värdepappershandel.

Vad tror du om börsen?
–Väldigt många frågor som saknar svar just nu och då försvinner riskviljan ganska naturligt. Det är inte bara Ryssland som oroar utan Kina känns också väldigt osäkert. Innan vi får svar på det och att inflationen lägger sig något kommer börsen fortsätta upp och ned varannan dag.