Gå direkt till textinnehållet
Emil Sunvisson, vd Qred.

Qred får banktillstånd

Fintechbolaget Qred har beviljats banktillstånd av Finansinspektionen. »Som bank kan vi accelerera vår europeiska expansion, eftersom marknader som kräver en banklicens nu är upplåsta« säger Qreds vd Emil Sunvisson.

Qred har beviljats bankoktroj av Finansinspektionen (FI), det vill säga fullständigt tillstånd att bedriva bankrörelse. Bolaget lämnade in ansökan om bankoktroj i oktober 2022 och har nu godkänts.

– Banktillståndet markerar ytterligare en stor milstolpe och vi närmar oss drömmen vi hade när Qred startade för åtta år sedan. Jag är mycket glad över att ansökningsprocessen har varit så effektiv och smidig. Som bank kan vi accelerera vår europeiska expansion, eftersom marknader som kräver en banklicens nu är upplåsta, säger Emil Sunvisson i ett pressmeddelande.

Fintechbolaget startades 2015 och fokuserar på lån till småföretag i Norden och Benelux-länderna, med hjälp av en AI-driven investeringsplattform. Qred fick tillstånd från FI att bedriva betaltjänster 2020. Bolaget backas upp av riskkapitalbolaget Nordic Capital.

– Att bli bank är en del av den plan som vi satt tillsammans med Nordic Capital. Vårt fokus kommer fortsatt vara snabb och lönsam tillväxt när vi utmanar de traditionella bankerna med enklare och smartare produkter för att stödja europeiska småföretag, säger Emil Sunvisson.

Med banktillståndet kan Qred erbjuda sparkonton och bredda sin marknad till hela EU, skriver bolaget. Dessutom kommer finansieringskostnaderna att minska jämfört med den nuvarande finansieringsstrukturen, enligt Qred.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord