Gå direkt till textinnehållet
Foto: Resurs Bank

Resurs vinstvarnar – aktien föll 32 procent

Resurs Holding vinstvarnar inför bokslutet i början av februari. Resultatet för fjärde kvartalet väntas bli lägre på grund av kreditförluster på -417 miljoner kronor och en engångskostnad på -198 miljoner. Aktien rasade 32 procent efter beskedet.

Resurs Banks moderbolag Resurs Holding vinstvarnade på tisdagen inför bolagets kommande rapport den 6 februari. Det turbulenta makroläget i omvärlden har enligt Resurs lett till ett lägre resultat för fjärde kvartalet. Resurs väntas redovisa en förlust på cirka -335 miljoner kronor efter engångskostnader, jämfört med en vinst på 260 miljoner för fjärde kvartalet föregående år.

De organiska kreditförlusterna under sista kvartalet uppgick till cirka -417 miljoner kronor. Ökningen av kreditförluster skedde främst under december, enligt Resurs. Även engångskostnader på -198 miljoner är kreditförluster, varav -146 miljoner kommer från en så kallad värdepapperisering av NPL-portföljer, som Resurs meddelade i höstas. Det innebär kortfattat att Resurs ompaketerar non-performing loans (nödlidande lån som sannolikt inte kommer betalas tillbaka) till värdepapper.

Resurs gör också en nedskrivning av IT-investeringar om -201 miljoner kronor samt en reservering på -56 miljoner för omställningskostnader, kopplade till Resurs byte av banksystem som Finansliv tidigare skrivit om. Nedskrivningen påverkar inte bolagets kapitalbas.

För sista halvåret väntas Resurs göra en förlust på cirka 110 miljoner, men bolaget bedöms ändå redovisa en vinst för helåret 2023 på cirka 254 miljoner.

På grund av vinstvarningen har styrelsen beslutat att inte föreslå någon halvårsutdelning vid årsstämman 2024.

Resurs Holdings aktie rasade 32 procent under tisdagen efter beskedet, och fortsatte svagt neråt under förmiddagens handel på onsdagen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord