Gå direkt till textinnehållet
Foto: Resurs Bank

»Vår nuvarande it-plattform har gjort sitt«

Resurs Bank vill bli först i Norden att flytta sin it-plattform till molnet. Nu har prestigeprojektet som väntas kosta en halv miljard kronor kommit halvvägs. »Vi är helt världsorienterade i dag och behöver göra förflyttningen att gå mer mot realtidslösningar«, säger nischbankens produktchef Sebastian Green.

Under 2021 gick nischbanken Resurs Bank ut med planer på en ny it-plattform. Nu har arbetet kommit halvvägs. I andra kvartalet sjösatte banken delar av det nya systemet där de första tjänsterna började flyttas över.

Plattformen som började byggas under pandemin med hjälp av fintechbolaget Intellect Design väntas vara klart senast 2026 och ersätter det gamla it-systemet som använts de senaste 30 åren.

Bankens produktchef, Sebastian Green, beskriver bytet av it-systemet som ett »gigantiskt projekt«. Uppskattningsvis är runt 20 procent av personalen i olika grad involverad, vilket motsvarar runt 150 anställda med konsulter och leverantörer inräknat.

– Vi är helt världsorienterade idag och behöver göra förflyttningen att gå mer mot realtidslösningar och tillika definiera de produkterna vi går till marknaden med. Vår nuvarande plattform har gjort sitt, den kan inte ta oss in i framtiden, så vi behöver byta ut den kärnan. Marknaden ställer höga krav på nya typer av lösningar och tjänster och det klarar vi inte av att leverera med vår nuvarande techportfölj.

Totalt väntas prislappen för plattformen, som ska vara helt molnbaserad, landa på 500 miljoner kronor. Samtidigt har samarbeten mellan banker och techsektorn och att förflytta delar av it-system in i molnet blivit allt vanligare i finansbranschen. Enligt experter är fördelarna med »cloud« bland annat ökad skalbarhet och kostnadseffektivitet, men medför även ökade risker kring säkerhet och dataskydd.

Enligt Sebastian Green är projektet nu igenom den första fasen som handlat om att kopplas ihop med underleverantörer och att börja förflytta de första bankprodukterna. I andra kvartalet integrerades insättningar, signering och autentisering i det nya banksystemet, medan lån, korttjänster och betallösningar kommer flyttas över längre fram.

Sebastian Green har jobbat på Resurs sedan 2018 och har dessförinnan lång erfarenhet som konsult bland annat inom it där han drivit projekt av liknande storlek.

– Det är stor skillnad i banksektorn mot andra sektorer. Det är en helt annan kravnivå på kvalitet och kring regelverk som måste fungera. Det är det som är så spännande att jobba i finansbranschen, för det får inte bli fel. Att det blir 99,99 procent rätt får inte gälla här, det måste bli 100.

Läs också

SEB:s vd Johan Torgeby om cyberhotet: »högsta beredskap«

Han påpekar vidare att investeringen inte bara ska gå till ny teknik, utan även till ökad automatisering och till att införa nya arbetssätt.

– Teknik är bara en del i det här paketet. Vi går från att vara en klassisk beställare till agil produktutvecklingsorganisation. I det nya arbetssättet kommer vi planera på ett helt annat sätt där vi bygger stories och gör planering för ett antal månader framåt. Så arbetar vi inte nu. I dag beställer vi allting samtidigt som det är mycket manuella processer.

Vilka förändringar kommer det nya arbetssättet att innebära för personalen? 

– Det är svårt att säga exakt, men vissa arbetsuppgifter vi gör i dag kommer inte finnas kvar i framtiden, utan det kommer uppstå andra typer av arbetsuppgifter. Men framför allt kommer det ge helt andra möjligheter att möta kunderna, att jobba mer med kundtjänst och support och en möjlighet för våra partners att få bättre insikt och bli bättre i sitt beslutsfattande. Vi kommer även kunna jobba mer proaktivt med kampanjer och lojalitetsskapande delar jämfört med i dag där vi är administrativa, där vill vi automatisera mer.

Hur ser behovet ut om 5–10 år? Väntar liknande it-investeringar då på nytt eller är systemet nu anpassat för att bygga nya tjänster och produkter ovanpå plattformen? 

– Jag hoppas att banken aldrig behöver gå igenom ett liknande förändringsprojekt igen. It-arkitekturen som vi har valt möjliggör att vi kan bygga vilka tjänster vi vill ovanpå kärnan som ligger inom ramen för lagar och regler. Sedan är det är lite upp till oss själva att vidareutveckla detta. Vi ska kunna byta moduler om vi skulle vilja göra det.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord