Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Riksbanken testar internationella betalningar med e-kronan

Riksbanken startar projektet Icebreaker som ska testa hur digitala centralbankspengar som e-kronan kan användas för internationella betalningar. Projektet är ett samarbete med centralbankerna i Norge och Israel samt BIS Innovation Hub.

Icebreaker går ut på att Riksbanken, Norges Bank och Bank of Israel tillsammans med BIS Innovation Hub Nordic Center utvecklar en hub som de tre centralbankerna kommer att ansluta sina nationella system för digitala centralbankspengar till. På så sätt ska man testa olika nyckelfunktioner och den tekniska möjligheten att koppla ihop olika länders system för digital centralbanksvaluta, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att modellen ska göra det möjligt att göra omedelbara betalningar i digital valuta mellan länder till en betydligt lägre kostnad än dagens system, som oftast bygger på att en betalning skickas via olika banker innan den når mottagaren, skriver Riksbanken.

– Genom att koppla samman vår nuvarande e-kronaplattform, utvecklad i en testmiljö, med de andra länderna får vi värdefulla lärdomar om gränsöverskridande betalningar med hjälp av digitala centralbankspengar. Vi får också bättre förståelse för viktiga design- och policyval som behövs för att säkra gränsöverskridande funktioner om vi bestämmer oss för att ge ut en e-krona, säger Mithra Sundberg, chef för e-kronaenheten på Riksbanken, i en kommentar.

Projektet kommer pågå till slutet av året, och en slutrapport kommer publiceras under första kvartalet 2023.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord