Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Riksbanken testar internationella betalningar med e-kronan

Riksbanken startar projektet Icebreaker som ska testa hur digitala centralbankspengar som e-kronan kan användas för internationella betalningar. Projektet är ett samarbete med centralbankerna i Norge och Israel samt BIS Innovation Hub.

Icebreaker går ut på att Riksbanken, Norges Bank och Bank of Israel tillsammans med BIS Innovation Hub Nordic Center utvecklar en hub som de tre centralbankerna kommer att ansluta sina nationella system för digitala centralbankspengar till. På så sätt ska man testa olika nyckelfunktioner och den tekniska möjligheten att koppla ihop olika länders system för digital centralbanksvaluta, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att modellen ska göra det möjligt att göra omedelbara betalningar i digital valuta mellan länder till en betydligt lägre kostnad än dagens system, som oftast bygger på att en betalning skickas via olika banker innan den når mottagaren, skriver Riksbanken.

– Genom att koppla samman vår nuvarande e-kronaplattform, utvecklad i en testmiljö, med de andra länderna får vi värdefulla lärdomar om gränsöverskridande betalningar med hjälp av digitala centralbankspengar. Vi får också bättre förståelse för viktiga design- och policyval som behövs för att säkra gränsöverskridande funktioner om vi bestämmer oss för att ge ut en e-krona, säger Mithra Sundberg, chef för e-kronaenheten på Riksbanken, i en kommentar.

Projektet kommer pågå till slutet av året, och en slutrapport kommer publiceras under första kvartalet 2023.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan