Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Så firade bankerna jul

Bankerna ställde in julfesterna i år på grund av pandemin. Precis som de senaste åren var den vanligaste julgåvan ett bidrag till välgörenhet.

Niklas Magnusson, pressansvarig, SEB.

Blir det något julbord eller någon julfest där personalen träffas i år?

– Vi har normalt större julfester men på grund av pandemin hade vi i år planerat för firande i mindre grupper. Den 7 december kom dock regeringen med nya restriktioner och rekommendationer, och vi har därför valt att ställa in även detta firande i år.

Får personalen någon julklapp, och i så fall vad?

– Vi har valt att ersätta julklappen med julfester sedan en tid tillbaka. När julfirandet nu i år ställs in på grund av pandemin och de senaste restriktionerna får vi tänka om och se om vi kan göra något annat för våra medarbetare vid ett senare tillfälle.

Skänker ni något till välgörenhet?

– Vi har valt att stötta olika organisationer löpande under året.

Mikaela Grönlund, press­kommunikatör, Nordea:

– Likt tidigare år är årets julgåva till medarbetarna att Nordea Sverige donerar 100 kr per medarbetare. Medarbetarna har själva möjlighet att bestämma hur pengarna ska fördelas mellan utvalda välgörenhetsorganisationer.

– Donationerna kommer att delas ut under vår digitala jul-AW i december, där vi samlar alla våra medarbetare på vår traditionella Ugly Christmas Sweater Day – en dag där anställda, om de vill, bär sina egna jultröjor för ett gott syfte. Dagen kommer också innehålla digitala aktiviteter, bland annat magi och musik av kända profiler. På vårt huvudkontor i Stockholm bjuder vi in till jullunch. Under december kommer julfiranden ske lokalt ute på arbetsplatser i landet.

Anna Sundblad, pressansvarig  Danske Bank

Blir det något julbord eller någon julfest där personalen träffas i år?

– Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer som nyligen trädde i kraft så uppmanar vi våra medarbetare att i möjligaste mån undvika gemensamma sammankomster av de här slagen.

Får personalen någon julklapp, och i så fall vad?

– Vi har som tradition att ge ett bidrag till ideell verksamhet istället för att dela ut julklappar till bankens medarbetare. Något som uppskattas av personalen.

Skänker ni något till välgörenhet?

– Vi ingår sedan länge i den svenska finanskoalitionen mot sexuell exploatering av barn som ytterst drivs av barnrättsorganisationen Ecpat Sverige. Koalitionens syfte och mål är att förhindra och försvåra betalningar som är kopplat till barnpornografiskt material. I år går vår juldonation till Ecpats viktiga verksamhet där man bland annat med hjälp av ny AI-teknik kan identifiera och hjälpa barn och ungdomar att ta ner nakenbilder från nätet. Detta är en viktig tjänst. Förra året tog Ecpat bort cirka 260 000 nakenbilder av svenska barn. Det här är ett växande problem så med vår juldonation är vår förhoppning att Ecpat ska kunna hjälpa ännu fler barn.

Sofia Svavar, chef investerarrelationer, Avanza:

– På grund av den smittspridning vi ser i samhället just nu har vi beslutat att ställa in den planerade julfesten. Det är förstås ett mycket tråkigt beslut, men det mest ansvarsfulla vi känner att vi kan göra i rådande läge. Vi hoppas såklart på andra möjligheter längre fram, inte minst för att fira att vi för tolfte året i rad fått SKI:s utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder inom sparande. Vi har också i dagarna beslutat att årets julpeng går till Läkare utan gränsers arbete mot covid-19.

Gith Bengtsson, Head of Swedbanker Experience, Swedbank:

Blir det något julbord eller någon julfest där personalen träffas i år?

– När det gäller större interna event så som julfester och andra sammankomster som samlar större grupperingar, är banken mycket restriktiv till detta. Det kommer därför inte ordnas några julfester eller andra aktiviteter i stora grupperingar. Detta utifrån att det finns en ökad smittspridning och Folkhälsomyndigheten väntar en smittopeak i december. Vi uppmanar också all personal om vikten att fortsätta hjälpas åt att ta ansvar för att förhindra smittspridning; genom god handhygien, stanna hemma vid minsta symtom och att hålla avstånd så långt det går. Detta så att vi kan bibehålla en säker och trygg arbetsplats.

Får personalen någon julklapp, och i så fall vad?

– Swedbank har de senaste åren valt att ge en julgåva istället för julklappar, till en utvald grupp ideella organisationer, som medarbetarna får vara med och rösta fram. Detta är en del av bankens ambition att prioritera insatser och initiativ som gör skillnad och stärker bankens långsiktiga samhällsengagemang. Vi kommer att göra en juldonation även i år. Målgruppen för årets juldonation är ungdomar och därmed organisationer som på något vis stödjer unga med psykisk och fysisk ohälsa samt inkludering och jämställdhet.

Skänker ni något till välgörenhet?

– Vi skänker totalt 2,5 MSEK från hela banken.

Erik Bukowski, presschef, SBAB

Blir det något julbord eller någon julfest där personalen träffas i år?

– Nej, inte i år.

Får personalen någon julklapp, och i så fall vad?

– Nej, vi väljer att skänka 150 000 kr till välgörenhet i stället.

Magnus Ericson, chef Human Resources, Group HR, Handelsbanken

– Formerna för julfirande varierar eftersom det hanteras lokalt av närmaste chef. Om kontor eller avdelningar vill skänka till välgörenhet så tipsar vi om att ge en julgåva till organisationer som Handelsbankens Fadderbarns Fond eller våra samarbetspartner Ecpat och Childhood.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord