Gå direkt till textinnehållet

Så lyckas du på anställningsintervjun

CV:n imponerade och du ska nu få komma på intervju. Finansliv tipsar om hur du förbereder dig, frågorna du ska ställa och vad du ska undvika.

Att gå på en arbetsintervju kan vara skrämmande för de flesta, men den som förbereder sig väl har bra förutsättningar. Här är Finanslivs tips för hur du lyckas på nästa jobbintervju.

Inför intervjun

Ladda ordentligt. Sov de timmar du behöver, kom lagom mätt och gå gärna en promenad före intervjun. Anpassa klädseln efter arbetsgivaren är ofta ett plus och glöm inte, om det efterfrågats, att ta med dig underlag som CV, intyg och betyg. Sist men inte minst, var på plats i god tid.

Kom påläst

Ta reda på så mycket om positionen som möjligt. Ju mer du vet om jobbet inför en intervju desto mer självsäker kommer du att vara när läget är skarpt. Se också till att läsa på om arbetsgivaren. Se till att ha koll på företagets nyckelpersoner, kärnvärden och målsättning. Försök, i den mån det går, även att bilda dig en uppfattning om den personen du ska träffa.

Kroppsspråket

Kroppsspråket är en viktigare pusselbit än man kan tro för att uppfattas som öppen och social. Undvik att sitta med armarna i kors, flacka med blicken och att skaka på huvudet. Det riskerar att bryta kommunikationen mellan dig och intervjuledaren.

De första frågorna

Nu gäller fullt fokus och närvaro. De flesta arbetsgivare vill veta mer om vem du är som person, inte bara om din yrkesroll. Planera inför intervjun hur du effektivt kan berätta om dig själv, vad du har gjort, vad dina karriärsmål är och vad du hoppas kunna bidra med. Om du känner dig osäker: skriv ned stödord för struktur. Därefter gäller det att öva och att öva lite till.

Sätt dig själv i fokus

Samarbetsvillighet, teamkänsla och lagspelare är toppenegenskaper, men på intervjun är tanken att du ska sälja in dig själv. Låt »jaget« stå i centrum. Lyft fram vad du har åstadkommit tidigare, vilka dina starka sidor är och försök koppla ihop dem med arbetsbeskrivningen i den nya rollen.

Egna frågor

Förbered egna frågor, och ställ alltid minst en om positionen och om företaget. Det framställer dig som intresserad och nyfiken.

Slappna av och våga vara personlig

Professionell och tydlig, men också lättsam och personlig. Våga slappna av och ge intervjuledaren en glimt av din personlighet under samtalet.

Kom ihåg att preppa även det jobbiga

»Vad är du mindre bra på«, eller »vad är dina svagheter« är frågor som ofta dyker upp under en intervju. Äg frågan och omvandla den till något positivt. Ungefär så här: »Ibland kan jag vara lite otålig, men det är för att jag vill ro det här projektet i mål«. Det viktiga här är att vara ärlig och ödmjuk. Svara inte att du inte har några svagheter.

Ta initiativet på slutet

Se till att fråga intervjuledaren när du kan förvänta dig återkoppling och vad nästa steg i processen är. Undvik dock att fråga hur många som sökt tjänsten.

Saker du ska undvika

Att komma försent, att vara oartig och att prata illa om tidigare arbets­givare eller kolleger.

Tacka (alltid) efter intervjun

Skriv alltid ett kortfattat mejl och tacka för intervjun. Kom ihåg att tack-mejlet ska gå iväg senast 24 timmar efter intervjun. Glömde du säga något viktigt under intervjun? Här finns en andra chans att lyfta fram det.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Vad lärde du dig?

Vad skulle du varit mer förberedd på? Sa du något som blev fel? Reflektera över hur samtalet gick och skriv ned. Då lär du dig lättare inför nästa gång det är dags för intervju.

Våga fråga om feedback

Om du får ett nej från arbetsgivaren är det alltid snyggt att tacka för informationen. För den som vill går även att fråga om det finns något särskilt som du bör tänka på och kan förbättra inför kommande intervjuer.

 

Inspiration: Monica Lagercrantz (headhunter) och Nina Jansdotter (karriärcoach). 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord