Gå direkt till textinnehållet
Manualen Illustration: Lotta Sjöberg

»Vad händer om man skadar sig när man arbetar hemifrån?«

Manualen Att Nordea nu öppnar upp för att mer permanent arbeta hemifrån två dagar per vecka är något som inte är odelat positivt, menar Göran Hallberg, kontaktombud för Nordea på Finansförbundet.

Att Nordea nu öppnar upp för att mer permanent arbeta hemifrån två dagar per vecka är något som inte är odelat positivt, menar Göran Hallberg, kontaktombud för Nordea på Finansförbundet.

För 15 år sedan motionerade han på Finansförbundets kongress om att förbundet skulle försöka påverka AFA angående reglerna kring arbetsskada i hemmet.

– Vad händer om du får en hjärtinfarkt när du sitter hemma och jobbar, beror det på jobbet eller inte? Då fick jag svaret att det var en för stor fråga och att ingen riktigt ville peta i den.

När pandemin kom blev frågan aktuell igen, då arbetsgivaren är skyldig att ansvara för arbetsmiljön även i hemmet.

Vid ett kontaktombudsmöte hösten 2020 föreslog Göran Hallberg att förbundet skulle ta frågan vidare högre upp till BAO och försöka påverka och lyfta frågan, vilket blivit särskilt viktigt nu i och med att många arbetar hemifrån.

Göran Hallberg tar ett exempel som gäller en kollega som halkade i trappan hemma på väg till sjukgymnasten, fick hjärnskakning och blev sjukskriven i cirka en månad. Kollegans gruppchef anmälde detta som arbetsskada men fick svaret att det inte kunde bedömas som arbetsskada.

Läs också

Så ska de anställda jobba på Nordeas nya hybridkontor

– Frågan är vad arbetsskadeförsäkringen egentligen gäller för? Det finns stora begränsningar. Det finns fördelar med att jobba hem­ifrån. Men arbetsvillkoren kommer troligtvis att förändras mycket nu efter pandemin. För arbetsgivarna kommer möjlig­heten att spara på lokalkostnader finnas. Och det behöver den fackliga sidan möta på något sätt. Om arbetsgivaren nu kommer att spara pengar i ena änden borde det finnas möjligheter att uppgradera arbetsskadeförsäkringen.

Han menar att arbetsskadeförsäkringen är helt otillräcklig.

– På lunchen gäller till exempel inte arbetsskadeförsäkringen. Men man är rädd att peta i något som fungerat någorlunda under flera år, och är rädd för att det kan få konsekvenser på andra sätt, ungefär som LAS- förhandlingarna. Som det ser ut nu är det den utsatta parten som ska bevisa att skadan är arbetsrelaterad. Man kunde tänka sig en omvänd bevisbörda, att försäkringsbolaget skulle bevisa att det inte skett under arbetstid, säger Göran Hallberg.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord