Gå direkt till textinnehållet
Rickard Lundquist, SEB. Foto: SEB

SEB-förvaltaren: »Svårt att överskatta blockkedjans potential«

Blockchain-tekniken har möjligheter att förändra både samhället och affärslivet, anser SEB som i somras lanserade en blockchain-fond. Satsningen ska dock inte ses som att banken har ändrat uppfattning om kryptovalutor. »Vi vill vara helt säkra på att vi investerar i bra saker«, säger Rickard Lundquist, ansvarig förvaltare.

SEB vill ge fondsparare exponering mot blockkedjan. I somras blev banken först ut bland storbankerna att lansera en fond som investerar i bolag där affären helt eller delvis bygger på blockkedjeteknik. Fonden förvaltas av Rickard Lundquist som varit inom SEB:s organisation i 25 år och på förvaltningssidan i över 10 år.

– Det är nästan svårt att överskatta potentialen för den här tekniken. Det ska bli väldigt spännande att se vad den kan ha för påverkan på samhället och affärslivet framöver, säger han.

Fondens mandat är globalt och i portföljen finns mellan 50 och 75 bolag spritt över olika sektorer. Fonden förvaltas indexnära, vilket innebär att den inte handlas aktivt. Urvalet utgår från bolag som finns i indexet Solactive Blockchain Economy Index och bygger på fem olika teman: digital säkerhet, blockchain-teknik, NFT och ”Tokenization, Metaverse och big data och ai.

Två bolag från finansbranschen som klarat gallringen är bland annat Mastercard och Paypal.

Hur tror ni att blockchain kan förändra finansbranschen?

– Vi får se vad som händer och hur fort transformeringen går. Men det finns exempelvis möjlighet att effektivisera distribution, att man kan handla direkt mellan fond och köpare. Men framför allt väljer vi att köpa in oss brett för att ge investerarna tillgång till temat.

Blockkedjan kan enkelt förklaras som en öppen databas som visar vem som äger vad, vid vilken tidpunkt. Blockchain-tekniken har sitt ursprung från kryptovalutan bitcoin, vilket Finansliv skrivit om flera gånger. Men det rör sig inte om någon kryptofond. SEB har tidigare haft en restriktiv hållning till kryptovalutor och Rickard Lundquist påpekar att lanseringen inte ska ses som att banken har bytt fot.

Bitcoin och andra kryptovalutor som tillgångsslag är samtidigt en omdiskuterad fråga i finansbranschen. Nyligen gick Blackrock, världens största kapitalförvaltare, ut med nyheten att fondbolaget startat en bitcoin-trust för institutionella investerare.

Med en snävare inriktning så stänger ni ute en stor del av kärnan i den här marknaden. Finns det inte risk att ni missar mycket av potentialen?

– Det handlar om att vi vill vara helt säkra på att vi investerar i bra saker och att det inte finns några oklarheter, exempelvis med tanke på penningtvätt. Så vi undviker kryptovalutor och bolag med den kopplingen för att vara säkra på att allt är grönt.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Sticker något av era fem teman ut där tekniken kan få särskilt stort genomslag?

– Vi tror mycket på alla fem, men digital säkerhet och NFT:er är några underteman som vi ser som stora möjligheter framöver, säger Rickard Lundquist.

Bitcoin har rasat under 2022 och handlas nu runt årslägsta strax under 20 000 dollar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord