SHB halvvägs med neddragningarna
Handelsbankens arbete med att minska kontorsrörelsen och personalstyrkan fortsätter. I andra kvartalet i år stängdes ytterligare 59 kontor, vilket innebär att 92 Handelsbankenkontor nu har stängt sedan tredje kvartalet 2020.
Under samma period har också drygt 700 anställda, motsvarande cirka 6 procent av den totala personalstyrkan, skrivit på ett avtal att lämna banken.
Det var under det tredje kvartalet i fjol som Carina Åkerström, vd, meddelade att Handelsbanken stänger nästan hälften av kontoren och att 1000 anställda i Sverige får lämna. I slutet av maj i år kunde Finansliv berätta att drygt 80 kontor hade stängt eller fått besked om stängning. Det arbetet har nu alltså kommit längre än halvvägs.
Pernilla Eldestrand, omställningskoordinator inom Svensk kontorsrörelse i Handelsbanken, kan inte svara på hur många län som i nuläget är klara med omställningen i kontorsrörelsen, men säger att arbetet ligger i fas.
– Arbetet har fortsatt under sommaren och jag tycker att vi fortsättningsvis har en gedigen process som är omtänksam mot våra medarbetare och kunder. Vi är inne i en förändrings- och utvecklingsfas på olika ställen i landet men i det stora hela har vi kunderna med oss, så vi ser ingen dramatik i det här. Vi kommer vara klara till årsskiftet, säger hon.
Neddragningen på personal görs genom en mix av individuella överenskommelser, pensionsavgångar och naturliga avgångar, vilket Finansliv tidigare har rapporterat om. Pensionserbjudandet har gått till alla anställda som fyller 60 i år, det vill säga födda 1961 och tidigare. Pernilla Eldestrand kan inte säga hur många av de 700 anställda som hittills har slutat som har tagit pensionserbjudandet, men konstaterar att det har varit populärt.
– Vi får återkomma till det efter tredje kvartalet. Men det är många som går vidare per den 30 september.
Oro bland anställda när kontoren stängs
Enligt Pernilla Eldestrand har reaktionerna kring omorganisationen varit blandade, men anser att processen i stort har fungerat väl.
– På individnivå finns självklart de som ställer frågan vart är vi på väg eller som inte tycker att det kommunicerats tillräckligt, vilket man förstås har förståelse för. Det kan vara en individ, ett team eller ett kontor. Men det är inget av detta som gör att vi har en oroad kontorsrörelse, säger hon.
Inför hösten ligger fokus på att stötta de kontor som har slagits ihop och att fortsätta arbetet med att utveckla och avveckla kontor.
– Det gäller att inte springa i väg, utan vi har fortfarande många kontor som är inne i olika faser. Vi får inte tappa bort en sammanslagning som exempelvis gjordes i februari, utan vi måste vara där och förstå vilka utmaningar kontoret står inför och stötta dem. Sedan ska vi fortsätta avveckla de kontor som kommer in och göra det på ett bra sätt, säger Pernilla Eldestrand.