Gå direkt till textinnehållet

Ska chefen vara kompis med medarbetarna på Facebook?

Hur kan chefen lyfta sina medarbetare på sociala medier? Och vad kan man kräva av medarbetarna? Vi har frågat Frida Boisen, digital chef och publisher på Bonnier Tidskrifter, aktuell med boken Digital succé – så lyckas du med sociala medier.

Hur är svenska chefer på att använda sociala medier?
– Jag skulle säga, utan att vara dömande, att min bild är att chefer inte använder sociala medier så bra. Det finns en stor osäkerhet. Det är klart att det finns risker, som alltid när man kommunicerar. Men att inte utnyttja sociala medier alls gör att man missar en enorm chans att ta ledarskap, att visa vilja att leda och förändra.
– Jag brukar börja med att fråga ”vad vill du med ditt ledarskap?”. Oavsett om det främst är att peppa eller fokusera på den långsiktiga strategin så kommer du inte komma dit om du inte kommunicerar. Vare sig du vill kommunicera internt eller peppa och lyfta en medarbetare – varför inte göra det i sociala medier?
– När jag frågar chefer när de senast gav medarbetare positiv feedback, så säger de kanske förra veckan, eller igår. Men när jag frågar när de gjorde det på sociala medier så blir svaret ”Öhh…?”.

Hur lyfter man som chef medarbetare på sociala medier?
– I stället för att bara säga till personen att ”Gud vilken bra presentation du gjorde inför ledningsgruppen!”, så säg det på twitter. Oftast är det inga hemligheter, du behöver ju inte lämna ut detaljer, utan skriv ”Tack @xxx för en fantastisk presentation för ledningsgruppen! Jag är så stolt över att jobba med dig.” Om du genuint tycker det, så säg det inför hela världen. Och glöm inte att pinga in medarbetaren, så den inte missar det.
– Medarbetaren bli så himla glad, och samtidigt är det ett sätt att bygga employer branding. Som chef visar jag att jag tycker om att lyfta mina medarbetare, vilket kommer göra det lättare att rekrytera nya stjärnor, som tänker ”Den chefen vill jag jobba med. Vad mysigt de verkar ha!”.
– Medarbetaren kanske också retweetar dig, eller delar ditt inlägg på Facebook, instagram eller vilken plattform du nu använder. Det kan ge både dig och medarbetaren nya följare. Det finns så många positiva effekter.

Ska chef och medarbetare vara kompisar på facebook?
– Alla är olika. Om du har väldigt hög integritet, och inte gillar att prata om vem du är utanför kontoret, så blir det fel om ni är kompisar på facebook. Men om du mycket väl kan tänka dig att prata om barnen och vad du gjort i helgen, så varför inte vara kompisar i sociala medier? Det är ju en person som du tillbringar mer tid med på dagarna än din livspartner. Varför inte lika gärna trycka like när en kollega eller chef lyckats med en personlig bragd, eller lyckats komma iväg på resan som han eller hon drömt om?

Vem ska ta första steget?
– Du själv, oavsett om du är chef eller medarbetare, ska alltid ta första steget. Mod och passion är det som skapar framgång på sociala medier. Våga alltid trycka på knappen för att bli kompis. Det värsta som kan hända är att någon säger nej. Alla har olika policyer, som att bara ha instagram för de närmaste vännerna. Jag blir inte ledsen om någon inte accepterar min vänförfrågan.
– På facebook kan du också ställa in om ett inlägg ska vara synligt för alla, eller bara för vissa. Men mitt grundtips är att inte komplicera det för sig för mycket. Att vara olika personer för olika människor blir krångligt i längden.

Vad ska man som chef inte göra i sociala medier?
– Det är samma saker som i vanliga livet – en chef ska aldrig vara rasistisk eller sexistisk. I sociala medier blir det så transparent – tänk alltid igenom innan du tweetar om du verkligen kan stå för det i morgon. Innan varje publicering, tänk att du står och säger det framför din viktigaste affärspartner och ser denne i ögonen.
– Tänk också på vem du retweetar. Med verktyget Twee-Q kan du till exempel genustesta. Det är en bra tankeställare – om det visar sig att du bara retweetar män, är du då jämställd? Varför tycker du att mäns ord är så mycket viktigare att skicka vidare?

Vad kan chefen kräva av medarbetarna i sociala medier?
– ”Krav” är ju ett otäckt och laddat ord, men jag tror att vi går allt mer mot att arbetsledare uppmuntrar och betonar vikten av att finnas och vara aktiv i sociala medier.
– Om du är på marknadsavdelningen, eller till och med kommunikationsavdelningen, ser jag det som ett tjänstefel att inte finnas i sociala medier. Egentligen borde alla som är intresserade av affärsverksamhet finnas där. 5,8 miljoner svenskar finns på facebook – säger du nej till det missar du extremt mycket affärer.
– När jag anställer någon, så ser jag självklart på hur många följare de har i sociala medier och hur aktiva de är. Det är klart att det vägs in om den ena personen har tusentals följare på sociala medier och den andra har noll.

Text: Åsa Berner
Foto: Anna-Lena Ahlström

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord