Starkt inflöde till fonder med hållbara mål
Nu visar statistik från Fondbolagens förening att fonder som har hållbara investeringar som mål har ett starkt kapitalinflöde.
Fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men inte har hållbarhet som mål (artikel 8-fonder) dominerar fondförmögenheten. Det visar Fondbolagens förenings kvartalsstatistik över svenska sparares fondsparande fördelat efter fondernas hållbarhetsdeklaration.
Senaste statistiken visar att första kvartalet 2024 domineras fondförmögenheten av fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, så kallade artikel 8-fonder, med en andel på 92 procent av totala fondförmögenheten. Fondförmögenheten i artikel 8-fonder uppgick 6 932 miljarder kronor och andelen minskade med en procentenhet jämfört med samma period 2023.
Fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper bidrar till hållbarhet utan att ha hållbarhet som mål med förvaltningen. Det kan uppnås genom att aktivt välja in eller välja bort vissa investeringar. Enligt Fondbolagens förening finns i Sverige en lång tradition där fonder, på grund av spararnas preferenser, har exkluderat placeringar som strider mot internationella konventioner som Sverige ansluter sig till, eller investeringar i vissa sektorer, exempelvis tobak, alkohol, porr eller kolkraft. Det kan förklara den höga andelen fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, enligt branschorganisationen.
Andelen fonder som har hållbara investeringar som mål (artikel 9-fonder) uppgick till 255 miljarder kronor, och ökade från 2 till 3 procent av den totala fondförmögenheten, jämfört med samma period 2023. Det handlar om fonder som exempelvis investerar i företag som levererar klimatlösningar som minskar koldioxidutsläpp.
Trots att största nettoinflödet gick till artikel 8-fonder, 9,8 miljarder kronor, kom artikel 9-fonder inte långt efter med ett inflöde på 8,8 miljarder, motsvarande 35 procent av det totala nettosparandet, enligt statistiken från Fondbolagens förening.