Stor okunskap om största jobbförmånen – har du koll?
Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att handlar om tusenlappar i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.

Stor okunskap om största jobbförmånen – har du koll?

Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att handlar om tusenlappar i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, i en kommentar.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman, som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men 28 procent av de privatanställda tjänstemännen känner inte till att detta ingår i kollektivavtalet, visar undersökningen som är gjord av Novus på uppdrag av PTK.

PTK lyfter också fram en annan fördel med det kollektivavtalade tjänstepensionssparandet, nämligen de lägre avgifterna, jämfört med den öppna marknaden. Mer pengar går därför till pensionerna, än om arbetsgivaren sätter av motsvarande summa till pensionen utan kollektivavtal.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.

Text: Åsa Berner
Foto: Magnus Glans

 

publicerad
26 februari 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Arijola Delija har startat ett tjejmingel på @modernaforsakringar Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @larsjanssonphotography
Bernt Andersson på @afa_forsakring bygger modellflygplan på fritiden.✈️ Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller skicka DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram