Gå direkt till textinnehållet
Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att handlar om tusenlappar i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.

Stor okunskap om största jobbförmånen – har du koll?

Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att handlar om tusenlappar i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, i en kommentar.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman, som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men 28 procent av de privatanställda tjänstemännen känner inte till att detta ingår i kollektivavtalet, visar undersökningen som är gjord av Novus på uppdrag av PTK.

PTK lyfter också fram en annan fördel med det kollektivavtalade tjänstepensionssparandet, nämligen de lägre avgifterna, jämfört med den öppna marknaden. Mer pengar går därför till pensionerna, än om arbetsgivaren sätter av motsvarande summa till pensionen utan kollektivavtal.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.

Text: Åsa Berner
Foto: Magnus Glans

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord