Gå direkt till textinnehållet
Human hand holding a gold cup. Stock vector illustration.

Tjänstepensionen vinner över gymkortet

Du vet väl att idag, tisdagen den 27 september, är Tjänstepensionens dag? Och äntligen är tjänstepensionen också den jobbförmån vi sätter högst värde på.

Förmån – så mycket är den värd per år

  • Tjänstepension 15 000 kr
  • Träna på arbetstid 6 000 kr
  • Friskvårdsbidrag 3 000 kr
  • Mobiltelefon 2 500 kr
  • Kaffe på jobbet 2 000 kr
  • Fruktkorg på jobbet 1 000 kr
  • Tjänstebil varierar

Att få pengar till sin framtida pension via jobbet är en populär förmån. Det visar en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag. Oavsett ålder, utbildning eller var vi bor värderar vi nu den förmånen högst. Friskvårdsbidraget som tidigare varit populärast bland yngre, får nöja sig med att vara tvåa på listan.

Gratis kaffe, fruktkorg, gymkort eller tjänstebil? Förmånerna varierar, och medan en del av förmånerna är synliga här och nu, kommer bonusen av andra, som tjänstepensionen, först när du har slutat arbeta. Men då kan det handla om väldigt mycket pengar. Se tabellen intill som jämför olika förmåners värde. Den bygger på en månadslön på 28 000 kronor.
Sifoundersökningen visar att framför allt de äldre värdesätter tjänstepensionen.  För sex av tio av dem som fyllt 50 år att tjänstepensionen är viktigast.  Men nu har även de unga fått upp ögonen för pensionen från jobbet. I tidigare mätningar har tjänstepensionen hamnat efter friskvårdsbidraget som populäraste förmån. Men i år svarar 40 procent av de i åldrarna 15-29 år att de tycker tjänstepensionen är viktigast.
– Kul att även yngre insett att tjänstepension är en bra förmån. Jag tror det är viktigt att vi alla hjälps åt att berätta att den här förmånen är en viktig pusselbit i den framtida pensionen, inte minst om du är ung, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

Sett till reda pengar är tjänstepensionen den mest värdefulla förmånen. I de vanligaste kollektivavtalen betalas det in 4,5 procent av lönen till den framtida pensionen. Det motsvarar 1 260 kronor i månaden om du har en månadslön på 28 000 kronor. För de blivande pensionärerna kan tjänstepensionen utgöra mer än 20 procent av den totala pensionen. För den som har högre inkomst kan det handla om halva pensionen.
– En av de viktigaste sakerna att tänka på för en bra pension är att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

Text: BrittMari Lantto

 

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika