Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Riksbanken höjer räntan – största höjningen på 22 år

Riksbanken höjer räntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent. Det är den största räntehöjningen sedan år 2000.

En räntehöjning var väntad, och de flesta analytiker hade också räknat med att det skulle bli en så kallad dubbelhöjning, det vill säga med 0,5 procentenheter i stället för 0,25.

» Inflationen har stigit snabbt och väntas vara kvar över 7 procent under resten av året.  Risken har därmed ökat för att den höga inflationen ska bita sig fast i pris- och lönebildningen. Riksbanken behöver därför agera med penningpolitiken för att se till så att inflationen återgår till målet.« skriver Riksbanken i en kommentar till beslutet.

Senaste gången Riksbanken gjorde en dubbelhöjning var för 22 år sedan. I februari år 2000 höjdes styrräntan från 3,25 till 3,75.

Riksbanksdirektionen justerar också sin prognos och räknar nu med att räntan kommer att ligga nära 2 procent i början av 2023. Samtidigt ska Riksbanken minska sitt innehav av värdepapper snabbare än vad man kommunicerade vid det senaste räntebeskedet i april. Riksbanken kommer att köpa obligationer för 18,5 miljarder kronor under andra halvåret i år, i stället för 37 miljarder som direktionen tidigare beslutat.

»Det har varit kraftiga svängningar i inflationen och inflationsutsikterna är osäkra. Riksbanken anpassar som alltid penningpolitiken efter den ekonomiska utvecklingen och är beredd att höja styrräntan snabbare om det behövs för att säkerställa att inflationen kommer tillbaka till inflationsmålet.« skriver Riksbanken.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord