Stressig semester för FTF-medlemmar
Anders Johansson, ordförande i FTF. Foto: Alexander Donka

Stressig semester för FTF-medlemmar

Hälften av FTF-medlemmarna har bara haft tre veckors sammanhängande semester eller mindre i sommar, visar en ny undersökning från FTF. – Det kan få effekt på sjukskrivningarna, säger Anders Johansson, ordförande i FTF.

Kort semester

  • Nästan 49 procent av de försäkringsanställda har haft tre eller färre veckor sammanhängande semester.
  • Drygt 40 procent har haft fyra veckor sammanhängande semester.
  • Omkring 7 procent har haft fem veckor.
  • 3,3 procent har inte haft någon semester alls.

Undersökningen genomfördes av FTF 29 maj – 9 juni 2017. Drygt 3600 FTF-medlemmar har svarat.

Var fjärde försäkringsanställd anser att det mest stressande med semestern är att den är för kort. Det visar en undersökning som FTF har gjort bland sina medlemmar.

Nästan 49 procent av de anställda i försäkringsbranschen har i sommar haft, eller ska ha, tre veckors sammanhängande semester eller mindre.

– Det är ett jättestort problem. Att få ha sammanhängande ledighet är oerhört viktigt för att kunna återhämta sig, säger Anders Johansson.

Enligt kollektivavtalet mellan FTF och arbetsgivarna i FAO har de försäkringsanställda rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester, men det gäller under perioden 15 maj – 15 september. Om man vill vara ledig under juni–augusti är det inte säkert att det blir sammanhängande.

–Vi kanske måste uppvakta våra motparter om att ändra semesterperioden om inte det här blir bättre. Jag är inte säker på att det löser frågan, men det finns ett stort tryck från medlemmarna om att korta semesterperioden, säger Anders Johansson.

I första hand försöker FTF påverka företagen på lokal nivå, genom att prata om vikten av sammanhängande semester. Anders Johansson tror att problemet är att många arbetsgivare inte prioriterar frågan.

– Bekymret är ofta ledarskapet. Man har inte tagit in vikarier, man har en tajt schemaläggning och vill inte släppa servicen mot kunderna. Det finns de som sköter sig bra, men det finns också mycket dåligt ledarskap.

Det kan innebära stora konsekvenser för företagen, tror han. Tempot i branschen är högt och de anställda behöver återhämtning.

– Man blundar för att det här kan få effekt på sjukskrivningstalen. Det tror jag att det får, både på kort och lång frånvaro.

Undersökningen visar också att 70 procent av de försäkringsanställda är helt frånkopplade under sin semester, vilket Anders Johansson tycker är positivt. Men samtidigt uppger 46 procent att kraven på att vara tillgänglig under semestern har ökat de senaste åren.

– Det är oroande. Vi ser att sjuktalen ökar liksom den upplevda stressen. Jag tycker att branschen bör intressera sig mer för de här frågorna, säger Anders Johansson.

publicerad
16 augusti 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Följ @Finansliv på Instagram