Gå direkt till textinnehållet

Svenskarna sitter stilla för mycket

Endast 7 procent av svenskarna i åldern 50-64 år rör på sig 30 minuter om dagen, vilket är Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Det visar en pilotstudie som ingår i Hjärt-Lungfondens stora forskningsstudie Scapis. I studien utrustades nära 1 000 deltagare med en avancerad stegmätare.
I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 64 procent av befolkningen mellan 45-64 år att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet, men den nya studien visar att vi inte kommer i närheten av den siffran.
– Tidigare studier om fysisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva har rapporterat sin aktivitet. Den här studien ger en mer objektiv bild av hur lite vi faktiskt rör på oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.
Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdomar. I Sverige är 1,8 miljoner personer drabbade av hjärt-kärlsjukdom.
– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Text: Åsa Berner

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika