Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Oskar Omne

Swedbank stänger i Danmark

Swedbank lägger ned sin verksamhet i Danmark, meddelar banken. Ett tiotal anställda berörs. Även representationskontoret i Sydafrika stängs.

Swedbank ser över sin internationella närvaro »för att göra den skarpare och mer fokuserad, i linje med hur vi arbetar med sparbankerna i Sverige« skriver banken i ett pressmeddelande inför kapitalmarknadsdagen den 6 december. Som ett led i detta stängs nu den danska verksamheten, men Swedbank kommer att arbeta med danska Sydbank som partner för bankens företagskunder i landet. Swedbank har ett tiotal anställda i Danmark, uppger banken till Finansliv.

För ett år sedan beslutade Finanstilsynet, den danska motsvarigheten till Finansinspektionen, att Swedbanks danska filial skulle se över processer och rutiner i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorverksamhet, skriver Dagens Industri. Beslutet berodde dock inte på att det förekommit penningtvätt eller terrorfinansiering i banken, utan handlade om en anpassning till lokala regelverk.

Tidigare i år meddelade Swedbank att man startat ett partnerskap med Sparebank1 SR-Bank i Norge. I Finland bedöms verksamheten »ha rätt storlek«, skriver Swedbank, och kommer alltså finnas kvar. Även bankens kontor i Shanghai, Kina, och i New York, USA, kommer finnas kvar. Däremot stängs representationskontoret i Sydafrika. Två anställda berörs, uppger banken till Finansliv.