Gå direkt till textinnehållet
Stockholms Tingsrätt friar Mats Qviberg och övriga åtalade i HQ:s ledning.

Tingsrättens dom: friar Mats Qviberg

Mats Qviberg och de övriga fyra i HQ:s ledning, som åtalats för grovt bokföringsbrott och grovt svindleri, frias i Stockholms tingsrätt på samtliga åtalspunkter.

Åtalet gällde de händelser som fick Finansinspektionen att i augusti 2010 dra in tillståndet för HQ Bank. Grunden i åtalet var Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Martin Tidéns påstående att den redovisningsmetod som HQ AB använde i sin tradingportfölj stred mot regelverket.

Men en enig tingsrätt friar alltså alla fem åtalade – Mats Qviberg, Stefan Dahlbo, Mikael König och Curt Lönnström samt den tidigare revisorn Johan Dyrefors – på samtliga punkter.
”När det gäller det påstådda svindleriet har tingsrätten i huvudsak funnit att den redovisningsmetod som HQ AB använde i årsredovisningen och första kvartalsrapporten, rent objektivt var förenlig med det regelverk som gällde under 2009-2010”, skriver tingsrätten i sin dom.
– Det har funnits mindre avvikelser från regelverket men de har inte varit av sådant slag att de har varit vilseledande, sa chefsrådman Karin Kussak vid en presskonferens i tingsrätten.

Mats Qvibergs kommentar kom strax efter domen på Twitter:
”Inte helt oväntat men ändå ett otroligt efterlängtat beslut. Tack för allt stöd!”, skriver han.
Domen kan överklagas senast 12 juli.

Rättsprocesserna mot HQ-topparna är dock inte slut – i höst fortsätter HQ AB:s skadeståndsmål mot Mats Qviberg, Stefan Dahlbo, Mikael König och Curt Lönnström.
– Det civilrättsliga målet som inleds i höst är betydligt mer omfattande än brottsmålet, sa rådman Carl Rosenmüller vid tingsrättens presskonferens.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto