Gå direkt till textinnehållet
Stockholms Tingsrätt friar Mats Qviberg och övriga åtalade i HQ:s ledning.

Tingsrättens dom: friar Mats Qviberg

Mats Qviberg och de övriga fyra i HQ:s ledning, som åtalats för grovt bokföringsbrott och grovt svindleri, frias i Stockholms tingsrätt på samtliga åtalspunkter.

Åtalet gällde de händelser som fick Finansinspektionen att i augusti 2010 dra in tillståndet för HQ Bank. Grunden i åtalet var Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Martin Tidéns påstående att den redovisningsmetod som HQ AB använde i sin tradingportfölj stred mot regelverket.

Men en enig tingsrätt friar alltså alla fem åtalade – Mats Qviberg, Stefan Dahlbo, Mikael König och Curt Lönnström samt den tidigare revisorn Johan Dyrefors – på samtliga punkter.
”När det gäller det påstådda svindleriet har tingsrätten i huvudsak funnit att den redovisningsmetod som HQ AB använde i årsredovisningen och första kvartalsrapporten, rent objektivt var förenlig med det regelverk som gällde under 2009-2010”, skriver tingsrätten i sin dom.
– Det har funnits mindre avvikelser från regelverket men de har inte varit av sådant slag att de har varit vilseledande, sa chefsrådman Karin Kussak vid en presskonferens i tingsrätten.

Mats Qvibergs kommentar kom strax efter domen på Twitter:
”Inte helt oväntat men ändå ett otroligt efterlängtat beslut. Tack för allt stöd!”, skriver han.
Domen kan överklagas senast 12 juli.

Rättsprocesserna mot HQ-topparna är dock inte slut – i höst fortsätter HQ AB:s skadeståndsmål mot Mats Qviberg, Stefan Dahlbo, Mikael König och Curt Lönnström.
– Det civilrättsliga målet som inleds i höst är betydligt mer omfattande än brottsmålet, sa rådman Carl Rosenmüller vid tingsrättens presskonferens.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst