Toborrow låter privatpersoner låna ut till företag

Toborrow låter privatpersoner låna ut till företag

Att låta små och medelstora företag låna pengar av vem som helst som har 100 kronor att låna ut. Med den affärsidén lanserades företaget Toborrow för ett år sedan, och har idag hjälpt ett 50-tal bolag att finansieras genom peer to peer-lån med sammanlagt 25 miljoner kronor.

Den nya finansvärldens regelbörda gör bankerna mindre villiga att låna ut till små företag som de upplever är för riskfyllda.
– Vi har insett att små och medelstora företag upplever att det är svårt och tidskrävande att söka finansiering. Samtidigt finns det långivare som inte haft möjlighet att investera. Vi skapade en marknadsplats för dem, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare till Toborrow.

På den digitala marknadsplatsen kan privata investerare välja vilket företag de vill låna ut till och till vilken ränta. Toborrow tjänar sina pengar genom att ta procent av båda parterna i affären.
– Privatpersoner har lånat ut allt från 100 kronor till en halv miljon. Vissa gör det för att de tycker det är väldigt roligt, andra bryr sig bara om avkastningen, och är aldrig med om den inte är tillräckligt hög. Ytterligare andra tycker det är roligt att vara med och lösa problem, säger Sofie Lundström.

All identifiering av aktörerna sker via bank-id, vilket gör att Toborrow kan följa reglerna om kundkännedom. Företaget är också agent i de fall ett företag inte kan betala.
– Vi gör då allt för att återvinna kapital åt långivarna, säger Sofie Lundström.

Finns det då inte en risk att företaget blir en plattform för sämre låntagare, som fått nej från andra.
– Vi låter bara kreditvärdiga företag söka finansiering, och vi tackar nej till många, säger Sofie Lundström.

Om företaget får tillräckliga volymer kan nästa steg vara sparprodukter, där långivarna kan välja att låna ut till bolag i en viss region eller i en viss sektor. Inom två år är målsättningen att erbjuda sådana fonder.

Text: Åsa Berner

 

publicerad
26 november 2015

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram