Toborrow låter privatpersoner låna ut till företag

Toborrow låter privatpersoner låna ut till företag

Att låta små och medelstora företag låna pengar av vem som helst som har 100 kronor att låna ut. Med den affärsidén lanserades företaget Toborrow för ett år sedan, och har idag hjälpt ett 50-tal bolag att finansieras genom peer to peer-lån med sammanlagt 25 miljoner kronor.

Den nya finansvärldens regelbörda gör bankerna mindre villiga att låna ut till små företag som de upplever är för riskfyllda.
– Vi har insett att små och medelstora företag upplever att det är svårt och tidskrävande att söka finansiering. Samtidigt finns det långivare som inte haft möjlighet att investera. Vi skapade en marknadsplats för dem, säger Sofie Lundström, vd och medgrundare till Toborrow.

På den digitala marknadsplatsen kan privata investerare välja vilket företag de vill låna ut till och till vilken ränta. Toborrow tjänar sina pengar genom att ta procent av båda parterna i affären.
– Privatpersoner har lånat ut allt från 100 kronor till en halv miljon. Vissa gör det för att de tycker det är väldigt roligt, andra bryr sig bara om avkastningen, och är aldrig med om den inte är tillräckligt hög. Ytterligare andra tycker det är roligt att vara med och lösa problem, säger Sofie Lundström.

All identifiering av aktörerna sker via bank-id, vilket gör att Toborrow kan följa reglerna om kundkännedom. Företaget är också agent i de fall ett företag inte kan betala.
– Vi gör då allt för att återvinna kapital åt långivarna, säger Sofie Lundström.

Finns det då inte en risk att företaget blir en plattform för sämre låntagare, som fått nej från andra.
– Vi låter bara kreditvärdiga företag söka finansiering, och vi tackar nej till många, säger Sofie Lundström.

Om företaget får tillräckliga volymer kan nästa steg vara sparprodukter, där långivarna kan välja att låna ut till bolag i en viss region eller i en viss sektor. Inom två år är målsättningen att erbjuda sådana fonder.

Text: Åsa Berner

 

publicerad
26 november 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram