Gå direkt till textinnehållet
Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden. Foto: Tor Johnsson

Uppdraget: granska det nya fondtorget

I vår startar upphandlingen om det nya fondtorget i premiepensionen. Det är den nya myndigheten Fondtorgsnämnden som ska välja ut och granska att förvaltarna håller måttet.

Det är bråda dagar på Fondtorgsnämnden. Senare i vår drar myndigheten nämligen i gång Sveriges största upphandling. Totalt omfattar den runt 1 000 miljarder kronor och gäller pensionsspararnas pengar som ligger i premiepensionen. Upphandlingen börjar runt maj och efter det tar det uppskattningsvis runt nio månader innan de nya fonderna finns valbara på fondtorget.

– Den första upphandlingen måste vara perfekt. Vi har inte råd med en försöksverksamhet, både av respekt för fondbranschen och för spararna, säger Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden.

Fondtorgsnämnden är en ny statlig myndighet som startade i juni 2022. Uppdraget går kort sagt ut på att upphandla och granska att fonderna i premiepensionen håller måttet. Beslutet kommer från politikerna och går tillbaka till de senaste årens skandaler med Allra och Falcon Funds som mjölkat pensionsspararna på hundratals miljoner kronor.

»Den första upphandlingen måste vara perfekt. Vi har inte råd med en försöksverksamhet.«

Efter skandalerna har utbudet på fondtorget bantats i omgångar och ligger nu på strax under 500 fonder, mot tidigare runt 850 fonder. I det nya fondtorget väntas dock utbudet mer än halveras igen och uppskattningsvis landa runt 150–200 fonder.

– Alla sparare kommer, om fonden de valt att placera inte finns kvar efter upphandlingen, att få en fond som vi anser vara bättre än de fonder som fanns tidigare på torget. Samtidigt ska det finnas en reell valfrihet på fondtorget, utbudet ska inte ned till tio fonder, fortsätter Erik Fransson.

Den stora skillnaden mot tidigare är att utbudet av fonder kommer att vara upphandlat, medan det tidigare systemet var anslutningsbaserat. Det innebär att Fondtorgsnämnden kommer att gallra fonder utifrån ett antal obligatoriska krav: bland annat lämplighet, förmåga, kvalitet, prestanda, hållbarhet och avgifter. Fonderna kommer också att utvärderas löpande, enligt Erik Fransson.

Vid upphandlingen i maj kommer myndigheteten att börja med en av de större fondkategorierna, vilket bland annat räknar in europeiska och nordiska aktier. Målet är att hela fondtorget ska vara upphandlat 2025, men kommer fram tills dess att bestå av både upphandlade och anslutna fonder.

Fondtorgsnämnden

Fondtorgsnämnden är sedan i fjol en ny myndighet med uppdraget att upphandla, granska och kvalitetssäkra utbudet på fondtorget i premiepen­sionen.

Pensionsmyndigheten är värdmyndighet till Fondtorgsnämnden, vilket innebär att organisationen tillhandahåller vissa administrativa och handläggande resurser.

Fondtorgsnämnden arbetar självständigt med att välja ut vilka fonder som ska finnas på fondtorget.

Fonderna som slutligen tar en plats på fondtorget ska ha olika riskprofil och vara av högsta kvalitet, försäkrar Erik Fransson. På det gamla fondtorget behövde spararna själva fundera över vilken förvaltare som är bäst. Tanken med ett upphandlat torg är att myndigheten ska göra jobbet åt spararna, menar han.

– Det handlar om att titta på vilka som har högkvalitativa team, om förvaltaren har rätt resurser och en bra organisation i ryggen. Bättre avkastning genereras antingen genom lägre avgifter, eller genom att hitta de bästa förvaltarna.

Fonder som får grönt ljus kan vara kvar på fondtorget som längst i tolv år. Samtidigt finns det ingen garanti att få vara kvar hela avtalstiden. Det kommer alltså gå att säga upp fonder från torget som inte håller nivån, enligt Erik Fransson. En orsak kan vara att förvaltningsteamet slutar eller att ersättande team inte håller samma nivå.

Känner ni er säkra på att kunna hålla oseriösa aktörer borta från fondtorget?
– I min värld blir det lättare nu eftersom vi letar efter de bästa förvaltarna. Det finns inte någon av de oseriösa aktörerna som vi sagt upp avtalet för som varit duktiga på att förvalta pengar, eller som haft en bra avkastning. Sedan går det aldrig att utesluta någon form av bedrägligt beteende, men att jobba på det här sättet tror jag gör att säkerheten blir högre.

I dagsläget är myndigheten runt 20 anställda, men räknar med att vara runt 35 vid full personalstyrka. Fondtorgsnämnden delar i nuläget lokaler med Pensionsmyndigheten på Södermalm i Stockholm, men senare i vår går flyttlasset till Tumba några mil bort.

Inledningsvis var tanken från politikerna att myndigheten skulle placeras utanför Stockholms län. Att myndigheten slutligen hamnar i Stockholmsområdet hänger ihop med att det är svårt att rekrytera kunnig personal, enligt Erik Fransson.

– Det är inte så många som kan det här. När vi gjorde utredningen kom vi fram till runt 90 personer, varav 30–35 personer som är seniora. Sedan ska du hitta några av dem som vill byta jobb och som vi tycker är bra.

Kan kontorets placering bli ett hinder för att rekrytera rätt personal?
– Vi tror inte att det är en fördel, men vi kan inte göra så mycket annat än att leverera på det uppdrag vi har. Vi tror att det kommer gå bra, det är en fin lokal som passar oss. Men det är klart att hade vi fått välja helt själva hade vi nog lokaliserat oss någon annanstans, men vi tror att det kommer gå. Det är ändå pendlingsbart.

Vad händer nu?
– Nu jobbar vi vidare med att bygga organisationen och inväntar svar från marknaden. Planen är att vi ska komma ut med den första upphandlingen i skarpt läge i april–maj.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord