Gå direkt till textinnehållet
Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.
Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.

Var fjärde semestrar kontantlöst

Fler än sex av tio svenskar betalar oftare med kort utomlands i dag än för fem år sedan. Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.

Siffrorna kommer från en ny undersökning från Visa Europe.
– Det pågår ett skifte just nu där svenskarna börjat använda sina kort på resan i en allt större utsträckning. Samtidigt kan vi också se hur fler och fler handlare i Europa börjar acceptera kortbetalningar, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

49 procent säger att de främst kommer att använda kort, men även lite kontanter. Något fler yngre, i åldern 15-34, planerar att använda enbart kortet på resan i sommar.
Mer än varannan svensk väljer att betala i lokal valuta på resmålet när de betalar med kort.
– Vi rekommenderar att man alltid väljer lokal valuta och inte svenska kronor när man betalar med sitt kort utomlands, för att få den bästa växelkursen, säger Christina Lind.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord