Gå direkt till textinnehållet
Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.
Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.

Var fjärde semestrar kontantlöst

Fler än sex av tio svenskar betalar oftare med kort utomlands i dag än för fem år sedan. Var fjärde planerar att endast använda kortet på semestern utomlands i sommar.

Siffrorna kommer från en ny undersökning från Visa Europe.
– Det pågår ett skifte just nu där svenskarna börjat använda sina kort på resan i en allt större utsträckning. Samtidigt kan vi också se hur fler och fler handlare i Europa börjar acceptera kortbetalningar, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe.

49 procent säger att de främst kommer att använda kort, men även lite kontanter. Något fler yngre, i åldern 15-34, planerar att använda enbart kortet på resan i sommar.
Mer än varannan svensk väljer att betala i lokal valuta på resmålet när de betalar med kort.
– Vi rekommenderar att man alltid väljer lokal valuta och inte svenska kronor när man betalar med sitt kort utomlands, för att få den bästa växelkursen, säger Christina Lind.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst