Gå direkt till textinnehållet
Foto: Ylva Sundgren.

»Vår organisation springer extremt snabbt«

Min karriär Camilla Giesecke har aldrig haft en planerad karriärväg. Hennes öppna inställning har tagit henne från JP Morgan via Investor till rollen som CFO på Klarna.

Det dröjde bara sex månader från att Camilla Giesecke började på Klarna tills hon blev befordrad till finanschef (CFO). Nu har hon haft rollen i ett och ett halvt år och lärt sig att snabba förändringar inte är något ovanligt på Klarna.

– Vi har en mycket visionär chef och en organisation som vill springa och springer extremt snabbt.

Camilla Giesecke pluggade tillsammans med Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på Handelshögskolan i Stockholm. Det var där han träffade Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, som han grundade Klarna med 2005.

Camilla Gieseckes karriärtips

• Börja med att fråga: vad tycker du är roligast i ditt jobb? Satsa på det.

• Var generös med tips och råd till andra.

• Våga fråga om hjälp. Våga visa dina svagheter, det är också en styrka.

• Uppmärksamma din chef på att du är intresserad av nya arbetsuppgifter. Tydliggör dina ambitioner och vad som driver dig. Om det inte funkar, sök dig till en mindre rigid organisation.

Camilla Giesecke gick en annan väg. Hon var en av få kvinnor på finansinriktningen på Handels och bestämde sig för att göra som de flesta av hennes manliga klasskamrater ville, nämligen söka praktik på en investmentbank i London. Hon fick plats på eftertraktade JP Morgan Chase.

– Jag hade en fantastisk praktik med ett jättebra team.

Hon blev erbjuden en fast tjänst efter praktiken. Ett drömjobb för de flesta, men för Camilla Giesecke var det ingen självklarhet att tacka ja. Hon hade till skillnad från sina gamla klasskompisar inte karriärvägen klar för sig.

Jag har aldrig haft en plan, utan gjort det jag är nyfiken på. Jag tror mycket på tillfälligheter, och att lyssna på folk och hämta inspiration från andra.

– Jag har aldrig haft en plan, utan gjort det jag är nyfiken på. Jag tror mycket på tillfälligheter, och att lyssna på folk och hämta inspiration från andra.

I tjänsten på JP Morgan ingick en åtta veckor lång praktik på Wall Street. På sina kollegers inrådan bestämde hon sig för att ta chansen. Ett beslut hon inte har ångrat.

– Det var jättebra träning och en otroligt rolig tid med folk från hela världen. Jag håller fortfarande kontakten med många av dem.

Foto: Ylva Sundgren.

Hon blev kvar på JP Morgan Chase i två år. Egentligen ville hon stanna längre, men när hennes chef slutade splittrades teamet. Camilla Giesecke bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen och testa något nytt.

– Jag blev kontaktad av Investor, och hade en bra intervju med Johan Forsell som nu är vd.

Hon började på Investor 2006 och jobbade med bolagets olika investeringar, främst inom tech. Efter ett tag gick hon över till mer operativa roller inom Investors portföljbolag, bland annat Saab och Permobil. Det var under den tiden som hon träffade på Sebastian Siemiatkowski igen.

– Vi började diskutera Klarna. Ett tag senare ringde de upp mig och sa att nu har vi en konkret roll till dig, ska vi inte testa? Jag var otroligt nyfiken på bolaget, jag tänkte att jag provar.

Camilla Giesecke blev chef för analys och controlling i februari 2017. Vid samma tid fick Klarna sin banklicens.

– Klarna var reglerade innan, men den största skillnaden är att vi får nya förutsättningar, vi tror att vi kan åstadkomma mer som bank.

Klarna var reglerade innan, men den största skillnaden är att vi får nya förutsättningar, vi tror att vi kan åstadkomma mer som bank.

Mycket har hänt under de två år som Camilla Giesecke jobbat på Klarna. Banken har infört en ny organisationsstruktur, fått två nya storägare (riskkapitalbolaget Permira och den danske miljardären Anders Holch Povlsen), noterat en obligation på Nasdaq, släppt bankkort i Sverige och nyligen även i Tyskland. Allt samtidigt som Klarna ständigt växer och nyanställer.

Det liknar inget som Camilla Giesecke jobbat med förut.

– Det skiljer sig jättemycket från mina tidigare erfarenheter. Dels är min roll mer operativ, och dels har jag aldrig stött på den här hastigheten tidigare.

Att jobba i ett bolag som leds av grundaren är speciellt, enligt Camilla Giesecke. Det är mindre politik och lättare att fatta beslut. En kultur som hon gillar, men som också innebär utmaningar.

Camilla Giesecke, Klarna. Foto: Ylva Sundgren.

– För att kunna fatta snabba beslut med fakta som grund måste vi har en bra analys, och för det krävs ett mycket bra informationsflöde och en bra redovisning.  Vår nya organisationsstruktur är en förutsättning för detta.

Camilla Giesecke jobbar mycket med strukturförbättringar. Många ser det som en förberedelse till börsintroduktion, även om några sådana planer inte har offentliggjorts från Klarna.

– Det finns ingen tidsplan som vi kommunicerar. Men att få den ordning vi behöver kommer att gynna oss hur vi än väljer att göra till slut.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord