Gå direkt till textinnehållet

Var skeptisk – nå längre!

”Sikta på stjärnorna så når du trädtopparna”, ”Tänk positivt så ordnar det sig!”. Du har hört det förr. Men nu är det dags att göra upp med de slitna lärdomarna från inspirationsindustrin. Att tänka pessimistiskt kan faktiskt göra dig ännu lyckligare, hävdar författarna och pessimisterna Mattias Lundberg och Lotta Sjöberg. Här är skeptikernas guide till lycka och framgång.Text: Unn Edberg Illustration: Rikard Johansson

 

Sätt realistiska mål

Om målen är realistiska är det större chans att du uppnår dem och kanske når ännu längre än vad du förväntat dig. Det skapar lycka. Att sikta mot stjärnorna däremot skapar bara frustration.
     – Ribban i våra liv utgår från en norm som inte alls är realistisk utan snarare en idealbild som vi försöker nå upp till, säger Lotta Sjöberg.

Inse dina begränsningar

Du kan inte bli vad du vill. Det finns vissa förutsättningar som du har; genetiska eller andra. Inse att du ofta kommer att tävla med andra som har bättre förutsättningar.
     – Alla kan inte bli Zlatan. Det räcker inte att växa upp i Rosengård och ha kaxig attityd, du måste också ha talang och jobba väldigt hårt, säger Mattias Lundberg.
     Genom att tänka som en pessimist så slipper du lägga tid på något som du har begränsade förutsättningar att lyckas med.

Ha alltid en plan B

Pessimisten utgår ifrån att det inte kommer att fungera. Med det tankesättet kommer du att hitta ett eller flera alternativa sätt att lösa din situation. Optimisten har bara ett alternativ, och även om optimisten kan tyckas snabb i starten så kommer pessimisten ofta ikapp när optimistens plan har fallit och ingen back-up finns. Även om ditt förstahandsalternativ fungerar så har du ändå nytta av att ha tänkt igenom alternativ.

Se farorna med allt

– Det var inte en pessimist som satte Rhoca-Gil i Hallandsåsen, slår Mattias Lundberg fast.
     Pessimisten säger ”ska vi inte göra en konsekvensanalys”. Och rätt ofta är det klokt att lyssna på sin inre pessimist. I jobbsituationer minskar det risken för onödiga kostnader och felaktiga beslut. Lotta Sjöberg håller med:
     – Världsekonomin kanske hade sett bättre ut om det inte hade varit superpositiva män som styrt utan ängsliga personer som hade kalkylerat lite med risker.

smileys2

Våga vara halvbra

Inse faktum: du blir aldrig perfekt, så det är lika bra att sluta försöka.
     – Vi jagar perfektion för mycket. Vi tror att alla andra når upp till det men det stämmer inte, säger Lotta Sjöberg.

Självinsikt > självkänsla

Ingen vet riktigt vad självkänsla är.
     Självinsikt är viktigare tycker pessimisten. Du måste se dina begränsningar och förutsättningar och skaffa insikter om var gränserna går. Då slipper du bli besviken när du misslyckas.

Älta gärna

Glöm att du ska leva i nuet. Inte har människan klarat sig så här långt i evolutionen genom att vara i nuet, påpekar Mattias Lundberg. Nej, det är genom att älta misstag och analysera fel samt att planera för framtiden som vi människor har varit och blir framgångsrika.
     – Den optimist-apa som levde i nuet och hörde något prassla till i busken och nyfiket gick dit blev förmodligen uppäten medan pessimist-apan förstod att det var läge att fly, säger Mattias Lundberg.

Oroa dig!

Oro kan vara en drivkraft som hjälper dig att åstadkomma saker.
     – Jag fick bra betyg av att oroa mig, berättar Lotta Sjöberg, som självklart påpekar att för mycket oro kan bli tärande.

Släpp kontrollen

Om du lyssnar på talet om att du bestämmer själv, att du styr ditt liv, då läggs allt ansvar på dig själv. Men det kan vara så att omgivningen inte fungerar.
     Hur gärna du än vill så kan du inte styra ditt liv på det vis du vill just nu.
     – Det finns en risk att du skuldbelägger dig själv om du tänker att allt är ditt val, säger Mattias Lundberg.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord