7 tips inför lönesamtalet
Det är viktigt att vara förberedd inför lönesamtalet.

7 tips inför lönesamtalet

De flesta kollektivavtal är klara och för många är det nu dags för individuella lönesamtal. Finansliv tipsar om vad du ska tänka på för att öka dina chanser till högre lön.

Kolla statistiken

Innan lönesamtalet, kontrollera lönestatistiken för din bransch och roll, så att du har något att jämföra din lön med. Lönestatistik kan du hitta via ditt fackförbund.

Läs också på om ditt företags lönepolicy, där det står vilka kriterier som ska styra lönesättningen på ditt jobb.

Se över din prestation

Nästa steg är att gå igenom vad du har bidragit med under året. Det kan gälla både försäljning, specifika projekt, nya idéer och ökad trivsel på arbetsplatsen. Skriv ned det du gjort som har varit bra, och försök styra in lönesamtalet på det. Om du har svårt att komma på exempel, fråga dina kolleger.

Jämför också din prestation med de mål som sattes upp på utvecklingssamtalet. Har du nått dem eller till och med överträffat dem så är det bra argument för högre lön. Samma sak om du har fått utökat ansvar under året.

Om du inte har nått målen, fundera på varför och räkna med att din chef kommer ta upp det under lönesamtalet. Tänk igenom hur du ska bemöta eventuell kritik.

Sätt en mini- och maxinivå

Fundera på vad du helst skulle vilja ha i löneförhöjning, utifrån dina prestationer och löneläget. Tänk också ut vad du som minst kan tänka dig att acceptera. Då har du ett spann att utgå ifrån under lönesamtalet.

Kvinna? Våga kräva mer!

Kvinnor har som bekant i snitt lägre lön än män. Forskningen visar också att kvinnor har svårare att hävda sig i lönesamtal än män. Män har i regel större förtroende för sina egna prestationer och kan därför ha lättare att kräva högre lön.

Så om du är kvinna, våga tro på dig själv och framhäv dina prestationer. Sätt maxinivån lite högre än vad du är bekväm med.

Öva på dina argument

När du har din maxi- och mininivå klar och har listat argument utifrån dina prestationer och löneläget – öva! Gärna med en kollega eller med en partner eller vän. Då blir det lättare att få fram det du vill säga under lönesamtalet, och du märker om något av dina argument behöver slipas på eller inte håller.

Ta inte upp din privatekonomi

Att du har köpt ny bostad eller har det tajt ekonomiskt är inte ett argument för högre lön. Lönesamtalet gäller bara dina prestationer på jobbet – lämna privatekonomin utanför.

Jämför dig inte heller med dina kolleger och deras löner. Det är inte säkert att du har rätt uppgift om vad de tjänar eller exakt vilka arbetsuppgifter de utför.

Det är inte fel att nämna att andra företag har visat intresse för dig. Men hota inte med att säga upp dig om du inte är beredd att genomföra det.

Lyssna på chefen

När du har förberett dig enligt ovan och det är dags för själva samtalet, glöm inte bort att vara lyhörd för vad din chef säger. Visa att du lyssnar och håll en vänlig samtalston. Lägg gärna fram dina argument innan du föreslår en summa, då är det större chans att chefen uppmärksammar dina prestationer. Ta upp konkreta exempel på bra saker du har gjort.

Om du inte får igenom den löneökning du hoppats på kanske du kan få utökade förmåner istället, till exempel längre semester, större friskvårdsbidrag eller högre pension. Men tänk på att vissa förmåner, som bil, är skattepliktiga.

Om du och din chef inte kommer överens, be att få återuppta samtalet vid ett senare tillfälle. Skriv ned det ni har kommit fram till hittills. Du kan ta kontakt med en facklig representant för råd och stöd inför nästa samtal.

 

Text: Anna de Lima Fagerlind

Foto: Istock

publicerad
17 maj 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram