Gå direkt till textinnehållet

Banker betalade för konkurrensrapport

Bankföreningen beställde och betalade för en rapport om konkurrensen på den svenska bankmarknaden. Branschorganisationens slutsats att konkurrensen är stark stöds inte av rapporten.

Rapporten om konkurrensen på den svenska bankmarknaden är en av flera rapporter som utförts av Copenhagen Economics på beställning av branschorganisation Svenska Bankföreningen. I samband med presentationen av rapporten publicerade Bankföreningen en kommentar på sin hemsida där den påstod att konkurrensen på den svenska bankmarknaden är stark. Men det gick inte att hitta i rapporten, enligt Svenska Dagbladet.

Lena Barkman, kommunikationschef på Svenska Bankföreningen, säger att kommentaren bygger på en helhetsbedömning av uppgifterna i rapporten. ”Det är ju våra ord och inte Copenhagens”, svarar hon, via mejl till SvD.

Svenska Bankföreningen anlitar Copenhagen Economics, eftersom företaget har ett gott anseende.

”Vi utgår därför från att de har gjort en självständig och professionell analys av konkurrensen,” svarar Lena Barkman i ett mejl till SvD.

”Om Bankföreningen både har betalat för rapporten och bestämt vem som ska skriva den, är det svårt att se rapporten som en oberoende och självständig analys av bankmarknaden”, säger Magnus Fredriksson, professor inom media och kommunikation på Göteborgs Universitet, till SvD.

Bankföreningen företräder banker verksamma i Sverige och har 32 medlemsbanker.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord