Gå direkt till textinnehållet

Bankerna pumpar in miljonbelopp i småbolagen

Fintech Får några år sedan var det otänkbart, men sakta och säkert investerar och samarbetar bankerna allt mer med fintechbolag. Finansliv har kartlagt bankernas investeringar.

Mest framåt­lutade på investerarfronten är SEB och Collector Bank som båda driver ren­odlade fintechfonder sedan 2016. Mätt till antalet investeringar är Collector Ventures störst och har totalt investerat 237 miljoner kronor spritt över 24 fintechbolag och två exits. SEB Ventures Capital har gjort färre investeringar till antalet, men har en investeringsram som sträcker sig upp till 500 miljoner kronor.

Betaljätten Visa är en annan aktör som på senare tid har gett sig in matchen och öronmärkt 100 miljoner dollar, motsvarande runt 1 miljard kronor, som ska investeras i fintechs de kommande åren.

Även Nordea har hakat på risk­kapitaltåget och sedan 2017 har banken gjort ett antal fintech­investeringar. Det gäller även Swedbank som bland annat gått in i Göteborgsbaserade Minna Technologies som nischat in sig på prenumerationshantering.

Handelsbanken sticker ut som den enda storbanken som ännu inte gjort en investering i fintechsektorn, men har i stället inlett ett antal strategiska samarbeten. Enligt bankens digitala chef, Stephan Erne, närmar sig Handelsbanken fintechbolagen från ett annat håll än branschkollegerna.

Vi är öppna för investeringar, men det är inte en uttalad strategi där vi först och främst ser partnerskapet som den naturliga affärsutvecklingen.

– Vi letar efter samarbeten som kan stärka affärsmodellen, medan andra kanske har en tydligare strategi att gå ut och leta efter företag att investera i. Vi är öppna för investeringar, men det är inte en uttalad strategi där vi först och främst ser partnerskapet som den naturliga affärsutvecklingen.

Samtidigt finns aktörer som går mot strömmen. Nätmäklaren Nordnet investerade så sent som för ett år sedan 46 miljoner kronor i Tink, men har nu lagt sin riskkapitalfond Nordnet Venture på is.

– Vi har i dag inga investeringar inom området. Vår strategi är först och främst att utveckla tjänster på egen hand, samt att ingå partnerskap för de tjänster vi inte bygger själva, säger Johan Tidestad, presschef på Nordnet.

Vår strategi är först och främst att utveckla tjänster på egen hand.

Marginalen Bank har gått på samma linje och utvecklar istället fintechtjänster i egen regi via dotterbolaget Marginalen Financial Services som exempelvis ligger bakom betaltjänsten Hygglig.

– Vi har valt att satsa på egen utveckling då vi får en bättre kontroll på hela utvecklingsprocessen. Dessutom anser vi att fintechbranschen är mycket högt värderad, säger Anders Karlström, presschef på Marginalen Bank.

Läs också

Regtech och AI – här är trenderna som bankerna tittar på

Det har också börjat dyka upp nya former av samarbeten. Det kanske tydligaste exemplet just nu är samarbetet som sträcker sig över fem företagsgränser där ICA Banken, Söderberg&Partners, Ikano, Ålandsbanken och fintechbolaget Borgo ingår och som gått in under gemensam flagg för att konkurrera om bolån. Företagets namn är ännu inte klart.