Gå direkt till textinnehållet
En rad med händer som visar tummen upp.
Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö

Bossens beröm boostar hälsan

Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö.

10 752 arbetstagare har i den danska studien fått svara på frågor om sovvanor, krav i arbetet och uppskattning. Undersökningen är publicerad i tidskriften Scandinavian journal of work, environment and health.

– Våra resultat tyder på att om ledningen minskar på arbetsbördan eller blir tydligare med att visa uppskattning kan det bidra till att minska långtidssjukfrånvaro som uppstår till följd av sömnproblem, säger Ida Madsen, seniorforskare på danska nationella centret för arbetsmiljöforskning (NFA), och huvudförfattare till artikeln, i en kommentar.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan dålig sömn och långtidsfrånvaro. Det nya i denna studie är att sambandet är starkare bland personer med höga krav i jobbet och svagare för dem som känner att chefen ger dem uppskattning.
Risken att bli sjukskriven är nästan två (1,77) gånger större för personer med höga krav i arbetet och sömnproblem jämfört med personer utan sömnproblem och med låga krav i arbetet, enligt studien.
För personer med sömnproblem och liten uppskattning från ledningen var risken för sjukfrånvaro 1,54 gånger så stor som för medarbetare med låga krav i arbetet och inga sömnproblem. För personer med sömnproblem, men som ledningen visade stor uppskattning för, var den förhöjda risken bara 1,30 gånger så stor i samma jämförelse.

Läs studien här

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord