Bossens beröm boostar hälsan
Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö

Bossens beröm boostar hälsan

Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö.

10 752 arbetstagare har i den danska studien fått svara på frågor om sovvanor, krav i arbetet och uppskattning. Undersökningen är publicerad i tidskriften Scandinavian journal of work, environment and health.

– Våra resultat tyder på att om ledningen minskar på arbetsbördan eller blir tydligare med att visa uppskattning kan det bidra till att minska långtidssjukfrånvaro som uppstår till följd av sömnproblem, säger Ida Madsen, seniorforskare på danska nationella centret för arbetsmiljöforskning (NFA), och huvudförfattare till artikeln, i en kommentar.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan dålig sömn och långtidsfrånvaro. Det nya i denna studie är att sambandet är starkare bland personer med höga krav i jobbet och svagare för dem som känner att chefen ger dem uppskattning.
Risken att bli sjukskriven är nästan två (1,77) gånger större för personer med höga krav i arbetet och sömnproblem jämfört med personer utan sömnproblem och med låga krav i arbetet, enligt studien.
För personer med sömnproblem och liten uppskattning från ledningen var risken för sjukfrånvaro 1,54 gånger så stor som för medarbetare med låga krav i arbetet och inga sömnproblem. För personer med sömnproblem, men som ledningen visade stor uppskattning för, var den förhöjda risken bara 1,30 gånger så stor i samma jämförelse.

Läs studien här

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
21 november 2016
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Följ @Finansliv på Instagram