Bossens beröm boostar hälsan
Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö

Bossens beröm boostar hälsan

Beröm från chefen är den bästa medicinen för den som har sömnproblem. Det minskar risken för sjukskrivning, enligt en undersökning från Danmarks forskningscenter för arbetsmiljö.

10 752 arbetstagare har i den danska studien fått svara på frågor om sovvanor, krav i arbetet och uppskattning. Undersökningen är publicerad i tidskriften Scandinavian journal of work, environment and health.

– Våra resultat tyder på att om ledningen minskar på arbetsbördan eller blir tydligare med att visa uppskattning kan det bidra till att minska långtidssjukfrånvaro som uppstår till följd av sömnproblem, säger Ida Madsen, seniorforskare på danska nationella centret för arbetsmiljöforskning (NFA), och huvudförfattare till artikeln, i en kommentar.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan dålig sömn och långtidsfrånvaro. Det nya i denna studie är att sambandet är starkare bland personer med höga krav i jobbet och svagare för dem som känner att chefen ger dem uppskattning.
Risken att bli sjukskriven är nästan två (1,77) gånger större för personer med höga krav i arbetet och sömnproblem jämfört med personer utan sömnproblem och med låga krav i arbetet, enligt studien.
För personer med sömnproblem och liten uppskattning från ledningen var risken för sjukfrånvaro 1,54 gånger så stor som för medarbetare med låga krav i arbetet och inga sömnproblem. För personer med sömnproblem, men som ledningen visade stor uppskattning för, var den förhöjda risken bara 1,30 gånger så stor i samma jämförelse.

Läs studien här

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
21 november 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram