Jobba länge bra för hälsan
Äldre anställda är mindre sjuka än yngre, visar den senaste Jobbhälsobarometern.

Jobba länge bra för hälsan

Hög ålder behöver inte vara ett hinder för att stanna kvar i jobb. Men för att det ska vara möjligt behöver man ta hänsyn till hur åldrandet påverkar hälsan. Det menar en forskargrupp som gjort en kunskapssammanställning om äldre i arbetslivet.

Att fortsätta arbeta högt upp i åldrarna är bra för hälsan konstaterar forskargruppen som arbetat på uppdrag av Arbetsmiljöverket.
– Vi blir äldre och friskare och har därför möjlighet att arbeta längre innan pension. Arbete är för de flesta bra för hälsan. Begränsningen är mycket fysiskt krävande arbeten som är svåra att klara i högre åldrar. Mentalt krävande arbeten klarar äldre lika bra, kanske ibland bättre, än yngre, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och redaktör för kunskapssammanställningen.
Det finns många fördelar med att människor arbetar högre upp i åldrarna, menar Eva Vingård. Arbete strukturerar tiden, skapar mening, ger status och identitet och uppmuntrar till aktivitet och kreativitet.

Forskningen visar att kognitiva förmågor inte ändras särskilt mycket upp till 70 års ålder. Arbetsminnet är ganska intakt. Det episodiska minnet, som gör att man glömmer bort namnet på en skådespelare, försämras dock med åldern. Men oftast kommer man på det efter ett tag, så det gör inte så mycket.
Vad stoppar då ett längre arbetsliv? Negativa attityder till äldre arbetskraft är det största hindret. Men den egna inställningen, som kallas det psykologiska åldrandet, har också stor betydelse. Har man attityden att ”det här klarar inte jag, jag kan inte lära mig något nytt” så präglar det också arbetsgivarens syn.
Lång erfarenhet är mycket värdefull, bara det inte handlar om att man blivit expert på något som inte längre efterfrågas, menar forskarna.

Text: BrittMari Lantto
Foto: Istockphoto

publicerad
14 november 2016
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Följ @Finansliv på Instagram