Var tredje ekonom jobbar på ett ohälsosamt sätt
34 procent av civilekonomerna upplever att de inte kan fortsätta jobba som i dag, utan att hälsan på sikt påverkas negativt – en kraftig ökning från 22 procent för fem år sedan. Bland chefer är motsvarande siffra i dag 43 procent, visar en ny undersökning.
Undersökningen är gjord av Civilekonomerna, där nästan 1 500 medlemmar svarat på frågor om hälsa och balans i arbetslivet.
– Det är en utveckling som är fullständigt oacceptabel om vi vill ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv, säger Jens Jacobsson, förbundsdirektör på Civilekonomerna.
Resultatet av undersökningen visar att flertalet ekonomer upplever god balans mellan arbetsliv och fritid, men att det finns tydliga varningssignaler. Hälften av de som svarat uppger att de har jobbat fast de borde ha sjukskrivit sig och vilat, och 41 procent säger att det inte förs någon dialog på arbetsplatsen kring hälsa och stress. 30 procent har ofta eller dagligen besvär av huvudvärk, värk i axlar eller mage. Var fjärde har sömnproblem ofta eller dagligen.
Ekonomerna förväntas vara ständigt tillgängliga, jobba flexibelt och ofta fler timmar än normal arbetstid – 41 procent upplever att det finns förväntningar om att jobba övertid. Var tredje drar ofta in på lunchen, arbetar över eller tar med arbete hem. 15 procent svarar att de har mer arbete än de mäktar med.
– Ingen vill eller kan vrida klockan tillbaka till stämpelklockornas era, men det måste finnas en diskussion kring arbetsbelastning och tillgänglighet för att förebygga utbrändhet. Detta är inget vi löser själva. Endast genom tät och öppen dialog mellan alla parter kan denna tickande hälsobomb desarmeras, säger Jens Jacobsson.
Text: Åsa Berner