Gå direkt till textinnehållet

Branschens brist på mångfald skapar debatt

Finanslivs reportage »Missad mångfald« har skapat debatt i finansbranschen.

I början av mars uppmärksammades reportaget i DNB Sveriges tv-program »From diversity talk to diversity action« som går ut till alla anställda i banken.

– Finanslivs reportage var som ett slag i magen, för det var hemska berättelser att läsa. Det handlar inte bara om de tio personerna, utan de här upplevelserna har upprepats tusentals, om inte tiotusentals gånger tidigare, sa Sean George, chefsförvaltare på Strukturinvest i programmet.

– Det här är ett systemfel. Vi skickar våra bästa studenter till Goldman Sachs, JP Morgan och BNP Paribas. Och de säljer i sin tur produkter till exakt samma kunder som inte vill ge dem en intervju i Sverige, sa han vidare.

Läs också

Missad mångfald

Reportaget har även väckt starka reaktioner i sociala medier och bland Finanslivs läsare. Mångfaldsfrågan är elefanten i rummet, skriver en anställd på en av storbankerna som vill vara anonym.

– Investment Banking/Corporate Finance är som ett »stängt Vip-rum« i den svenska bankbranschen. Jag har själv fått uppleva det. Av den anledningen vet jag också att många av mina nära vänner valde att flytta till London och jobba för internationella banker där nepotismspelet är väldigt litet kontra Sverige, skriver hen.

Du kan läsa reportaget här eller i Finanslivs app.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst