Gå direkt till textinnehållet

Branschens brist på mångfald skapar debatt

Finanslivs reportage »Missad mångfald« har skapat debatt i finansbranschen.

I början av mars uppmärksammades reportaget i DNB Sveriges tv-program »From diversity talk to diversity action« som går ut till alla anställda i banken.

– Finanslivs reportage var som ett slag i magen, för det var hemska berättelser att läsa. Det handlar inte bara om de tio personerna, utan de här upplevelserna har upprepats tusentals, om inte tiotusentals gånger tidigare, sa Sean George, chefsförvaltare på Strukturinvest i programmet.

– Det här är ett systemfel. Vi skickar våra bästa studenter till Goldman Sachs, JP Morgan och BNP Paribas. Och de säljer i sin tur produkter till exakt samma kunder som inte vill ge dem en intervju i Sverige, sa han vidare.

Läs också

Missad mångfald

Reportaget har även väckt starka reaktioner i sociala medier och bland Finanslivs läsare. Mångfaldsfrågan är elefanten i rummet, skriver en anställd på en av storbankerna som vill vara anonym.

– Investment Banking/Corporate Finance är som ett »stängt Vip-rum« i den svenska bankbranschen. Jag har själv fått uppleva det. Av den anledningen vet jag också att många av mina nära vänner valde att flytta till London och jobba för internationella banker där nepotismspelet är väldigt litet kontra Sverige, skriver hen.

Du kan läsa reportaget här eller i Finanslivs app.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord