Branschens brist på mångfald skapar debatt

Branschens brist på mångfald skapar debatt

Finanslivs reportage »Missad mångfald« har skapat debatt i finansbranschen.

I början av mars uppmärksammades reportaget i DNB Sveriges tv-program »From diversity talk to diversity action« som går ut till alla anställda i banken.

– Finanslivs reportage var som ett slag i magen, för det var hemska berättelser att läsa. Det handlar inte bara om de tio personerna, utan de här upplevelserna har upprepats tusentals, om inte tiotusentals gånger tidigare, sa Sean George, chefsförvaltare på Strukturinvest i programmet.

– Det här är ett systemfel. Vi skickar våra bästa studenter till Goldman Sachs, JP Morgan och BNP Paribas. Och de säljer i sin tur produkter till exakt samma kunder som inte vill ge dem en intervju i Sverige, sa han vidare.

Reportaget har även väckt starka reaktioner i sociala medier och bland Finanslivs läsare. Mångfaldsfrågan är elefanten i rummet, skriver en anställd på en av storbankerna som vill vara anonym.

– Investment Banking/Corporate Finance är som ett »stängt Vip-rum« i den svenska bankbranschen. Jag har själv fått uppleva det. Av den anledningen vet jag också att många av mina nära vänner valde att flytta till London och jobba för internationella banker där nepotismspelet är väldigt litet kontra Sverige, skriver hen.

Du kan läsa reportaget här eller i Finanslivs app.

publicerad
6 april 2021
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram