Gå direkt till textinnehållet
Foto: Janerik Henriksson/TT

Carina Åkerström lämnar Handelsbanken 2024

Handelsbankens vd Carina Åkerström väntas gå i pension nästa år, enligt ett pressmeddelande. »Även om jag fortsatt trivs väldigt bra i min nuvarande roll, känner jag att det nu börjar bli dags att planera och förbereda mig för tiden efter Handelsbanken«, säger hon.

Handelsbankens vd Carina Åkerström kommer att lämna banken nästa år, efter att bankens styrelse mött ett önskemål om att sänka hennes avtalade pensionsålder till 62 från 65 år.

– Jag har arbetat hela mitt vuxna liv, över 35 år, i Handelsbanken, varav de senaste 25 åren i ledande och kvalificerade befattningar. Det har varit fantastiskt intressant och roligt – men stundtals också relativt krävande. Så även om jag fortsatt trivs väldigt bra i min nuvarande roll, känner jag att det nu börjar bli dags att planera och förbereda mig för tiden efter Handelsbanken, säger Carina Åkerström i en kommentar.

Carina Åkerström tillträdde som vd och koncernchef i Handelsbanken den 27 mars 2019 då bankens tidigare vd Anders Bouvin gick i pension. Hon väntas gå i pension senast i oktober 2024, då hon fyller 62 år. Den tidigare avtalade pensionsåldern var 65 år.

Sedan i våras sitter Carina Åkerström i skogsbolaget Holmens styrelse, vilket är hennes första styrelseuppdrag i ett börsnoterat bolag utanför Handelsbanken. Enligt Carina Åkerström var det i samband med att hon det som hon började överväga sina framtidsplaner.

– Min nuvarande roll som vd är alltför tidskrävande för ytterligare uppdrag av den digniteten. Det är väl en förhoppning att de propåer om andra, liknande uppdrag som jag i dag tvingas tacka nej till, fortsätter att komma framgent.

Pär Boman är styrelseordförande i Handelsbanken och säger sig vara förstående till Carina Åkerströms beslut:

– Även om det känns lite vemodigt att det nu finns en mer konkret, bortre horisont, så är det henne väl värt efter ett rejält, operativt dagsverke. Carina Åkerström har alltid gjort och gör fortfarande ett fantastiskt jobb för banken, säger han i en kommentar.

Arbetet med att rekrytera Carina Åkerströms efterträdare har nu inletts.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord