Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Cfo-rollen språngbräda för kvinnor till vd-posten

19 procent av de kvinnliga vd:arna på börsen kommer från en tidigare roll som cfo, visar Allbrights senaste rapport.

I dag är 12 procent av börsbolagens vd:ar kvinnor. Vanligaste sättet att bli vd som kvinna i ett börsbolag är att tidigare ha varit chef för ett affärsområde, som 26 procent har varit. 40 procent av börsens vd-män har erfarenhet från ett tidigare jobb som vd, medan endast 23 procent av kvinnorna har varit vd tidigare.

Rollen som cfo, finanschef, visar sig vara en språngbräda för kvinnor. Hela 19 procent av kvinnorna som är vd, kommer från en tidigare roll som cfo. Det är betydligt fler än männen, som endast uppgår till 7 procent. I dag är 28 procent av börsens cfo kvinnor. ”Cfo-rollen kan därmed vara ett nytt sätt för kvinnor att kliva in i vd-rollen”, skriver Allbright i rapporten.

Rapporten visar ytterligare att var tionde kvinna som är vd i ett börsbolag har dessutom varit cfo på det bolaget de i dag är vd för. En intern karriärväg är vanligare för vd-kvinnor, medan män oftare tillsätts externt. Mönstret känns igen från börsens styrelser, där kvinnor oftare tillsätts internt till ordförandeposter, medan män i högre grad rekryteras extern.

Kvinnor med ekonomutbildning hittar man främst inom kommunikation och HR, medan män med ekonomutbildning i högre grad har roller som affärsområdeschef eller vd, varifrån det är vanligare att avancera till vd.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord