Gå direkt till textinnehållet
Foto: Ali Lorestani

»Det är en armbågig bransch«

Min karriär På bara några år gick Molly Guggenheimer från ointresserad av aktier till rollen som aktiestrateg på Danske Bank.

Det fanns inte på kartan att Molly Guggenheimer, 24, skulle börja jobba med aktier. Hon kommer, enligt egen beskrivning, från ett icke aktieintresserat hem långt ut på vänsterskalan. Efter gymnasiet hoppade hon på Handelshögskolan i Stockholm. Mest för att hon alltid gillat att plugga, men också för att hon inte vågade flytta utomlands.

Molly Guggenheimers tips för att få en fot in i finansbranschen

»Bara kör på och börja investera i aktier och fonder, det är bästa sättet att lära sig. Försök att omge dig med bra personer som du har ett starkt förtroende för och lär dig av dem, men våga också ha en åsikt.«

Hon trivdes dock inte, och för att få lite distans till skolan började hon att söka extrajobb parallellt med studierna. Av en slump dök det upp en tjänst som programledare och researcher på DI TV. Molly Guggenheimer sökte och fick jobbet.

– Det är så man får göra när man inte har erfarenhet, man får blunda och köra, säger hon.

Molly Guggenheimer hade sedan tidigare inget intresse för aktier eller investeringar, men det vände snabbt på Dagens Industri där hon fick intervjua förvaltare, experter och analytiker. Hon föll inte för nörderiet och okända småbolag, utan för perspektivet hur samhället hänger ihop.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad och börsen visade sig vara ett bra verktyg för att studera utvecklingen. Genom att titta på var kapitalflödena går så blev det lättare att förstå världen, säger hon.

Det nyfunna intresset väckte också tanken om att någon gång vara på »andra sidan«.

– Jag ville vara experten i intervjun, säger hon.

Vägen till första jobbet i finansbranschen kom efter att Mattias Sundling, tidigare aktiestrateg på Danske Bank och återkommande gäst i DI TV, rekryterat henne till sitt team. Enligt Molly Guggenheimer klickade deras personligheter och synsätt, vilket underlättade sidbytet.

– Det är mycket män och kan vara en armbågig bransch, så man måste jobba med någon som man känner sig trygg med, säger hon.

I slutet av 2020 slutade Mattias Sundling på Danske Bank och Molly Guggenheimer tog över som aktiestrateg i Sverige. Hon beskriver jobbet som en brygga mellan analys av enskilda aktier och makrodata. Det handlar alltså inte om att ge råd om kunderna ska köpa Volvo eller ABB, utan om det är läge att öka eller minska exponeringen i exempelvis cykliska eller defensiva sektorer. På branschspråk kallat taktisk tillgångsallokering.

Viktigast som aktiestrateg är att våga sticka ut hakan och tycka annorlunda, anser Molly Guggenheimer.

– Det är det som i slutändan skapar värde, säger hon och tillägger att man överlag alltid bör vara positiv till aktiemarknaden.

– Då har man för det mesta rätt.

Spelar gitarr

Molly Guggenheimer

Ålder: 24 år.

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: DI, Danske Bank.

Familj: Pojkvän.

Intressen: Spelar gitarr och lägger mycket tid på olika streamingtjänster.

Som aktiestrateg profileras hon som en av bankens experter, vilket innebär frekvent kontakt med media. Den delen av jobbet känns både rolig och naturlig, enligt Molly Guggenheimer. Hon ser bakgrunden från DI som en fördel, men också uppväxten hemifrån där samtal om aktier och investeringar inte var vardagsmat.

– Vissa kan vara skitbra på sin grej, men klarar inte att översätta det så att vanligt folk förstår. Jag tror att jag kan ha lättare att översätta och ge ett budskap som allmänheten kan ta till sig.

Du har fått en ganska tung branschroll i ett tidigt skede av ditt yrkesliv. Hur ser du på den utmaningen?

– Det är väldigt roligt att ha fått förtroendet, samtidigt som det kan låta som att jag har en tyngre roll än jag har. Jag tror det blev ganska naturligt när Mattias Sundling slutade att det blev jag som tog över. Sen har jag också en mer senior kollega i Danmark, så jag står inte helt ensam, säger hon och fortsätter.

– Man ska heller inte blunda för aspekten att jag är kvinna. Det finns ganska få kvinnor i den här delen av branschen, så jag tror att banken vill skicka en signal.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag tänker att jag fått ett jätteroligt uppdrag på Danske Bank och ser fram emot att fortsätta utvecklas i min nya roll. Jag har inga långtgående planer bortom det, utan kommer följa magkänslan.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord