»Det handlar om att träffa väldigt många bolag«
Foto: Collector Bank

»Det handlar om att träffa väldigt många bolag«

Fintech Collector Ventures är störst i branschen sett till antalet fintechinvesteringar. Magnus Lenngren är chef för satsningen.

Varför satsar ni på fintech?

– Banksektorn är på väg att förändras både på konsument- och företagssidan och vi tror att fintechbolag är väldigt väl positionerade för att driva den utvecklingen. Utvecklingen går inte riktigt så fort som vi förväntat oss, men den sker systematiskt där bankernas lösningar och produktutbud blir ifrågasatta. Som nischbank är vi en del av förändringen, men hinner inte springa på alla bollar. Fintechbolagen i fonden är ett bra komplement till den övriga banken.

Vilka kriterier måste stämma för att ni ska investera i en startup?

– Teamet är oerhört viktigt och det ska helst inte vara en ensam entreprenör. Flera av våra entreprenörer är dessutom ofta lite äldre och kanske har viss tidigare erfarenhet från finansbranschen.

– Vi tittar särskilt på företag som har finansierats av grundarna själva eller någon enstaka affärsängel. Bolaget ska ha fått något slags erkännande, som betalande kunder, och kommit upp i en viss omsättning och vara i behov av mer pengar för att skala upp. Steget från egna pengar till att göra en större runda är ofta det svåraste. Där emellan verkar vi och kan på det viset få förhållandevis många bolag för pengarna. Investeringshorisonten ligger på minst sju år.

Vilken roll tar ni som investerare?

– Vi sitter i styrelsen, men är inte involverade operativt. Vi vill att entreprenörerna ska få sitt svängrum. I de fall bolaget behöver hjälp kan vi använda resurser inom Collector eller hänvisa till vårt nätverk. Sedan följer vi upp genom kontinuerlig rapportering att bolagen följer sina prognoser och att de levererar i tid. Vi försöker också etablera samarbeten mellan banken och fintechbolagen där det passar.

Nämn några exempel du gillar i portföljen.

– Gimi, tidigare Veckopengen, är ett exempel som är på väg att utveckla en ny internetbank anpassad för barn. I appen finns bland annat anpassat läromaterial och funktioner som hjälper barn att spara, spendera klokt och även tjäna pengar med hjälp av sina föräldrar. Kashing är ett annat bolag som har utvecklat ett kassasystem som underlättar för detaljhandeln, en bransch som i dag är ganska konkurrensutsatt.

Hittar ni i nuläget fintechbolag till en rimlig prislapp som passar in i er filosofi?

– Stockholm är fortfarande jätte­bra och jag tror att tillgången på bolag kommer fortsätta vara god. För vår del handlar det om att träffa väldigt många bolag och hitta de bästa och mest intressanta bolagen. Är man duktig och initierad går det att hitta jättefina fintechbolag även framöver till en rimlig värdering.

237 miljoner har hittills investerats

Collector Ventures har investerat i fintechbolagen Betterwealth, Capcito, Kaching, Leeroy, Matspar, Mondido, Mr Shoebox, Gimi, Nordkap, Roaring.io, Sigmastocks,  Solifast, Splitgrid, Swiftcourt, Voxo, Wrapp, ZealId, och Wint.

Hur skulle en lågkonjunktur påverka sektorn?

– Det är klart att det skulle få konsekvenser. En del bolag skulle försvinna, men jag tror inte på någon utbredd fintechkris. Däremot skulle en lågkonjunktur trycka till värderingarna bland de högst värderade fintechbolagen.

Vad blir nästa steg för fintech?

– Det finns enormt mycket kvar att göra och områden som är mer eller mindre orörda inom allt ifrån private banking, bolån, vardagsbetalningar till lönehantering. Storbankerna blir generellt bättre, men inte i den takt som kunderna förväntar sig.

publicerad
7 november 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram