Gå direkt till textinnehållet
Skaderådgivare Lars Leman, 50 år, som jobbade i 13 år på Trygg-Hansa, skaderådgivare Anna Karin Zackrisson, 54 år, jobbade i 36 år på Trygg-Hansa och gruppchef Sebastian Nilsson, 38 år, jobbade 6 år på Trygg-Hansa. Foto: Oskar Omne

»Det har ordnat sig för de flesta«

Efter Trygg-Hansas nedläggning i Sundsvall gick tio anställda över gatan till If och lika många tog sig till Folksam. Båda konkurrenterna har utökat sin verksamhet och startat upp nya avdelningar i Sundsvall – med hjälp av den uppsagda styrkan.

Det är november i Sundsvall och solen står lågt. Så lågt att den faktiskt är besvärlig.

– Vid den här årstiden drar jag ner persiennerna så fort den kommer fram bakom berget, säger Sebastian Nilsson, nyanställd gruppchef för det nya motorteamet på If.

Trygg-Hansa flyttar

Trygg-Hansa Sundsvall medelade den 1 februari förra året att man flyttar sin skadeverksamhet till Malmö. Företaget uppgav digitalisering och robotisering som huvudskäl. Även stora delar av kontoret i Växjö flyttar  till Malmö.

Sebastian Nilsson är en av tio personer som If valde att anställa från Trygg-Hansa efter att företaget gått ut med att 102 personer blir av med sina jobb när verksamheten flyttar till Malmö. De flesta har fått jobb tack vare ett bra arbetsklimat i staden med många arbetstillfällen. Tio personer gick över gatan från Trygg-Hansa till konkurrenten If. Andra arbetsgivare som har anställt ny personal är kommunen, Länsförsäkringar, SEB och Bolagsverket.

– Det känns skönt att det har ordnat sig för de flesta, säger Sebastian Nilsson.

Kollegerna Lars Leman och Anna Karin Zackrisson kommer även de från Trygg-Hansa. Alla tre började i september 2017 på If. Ingen av dem hade en tanke på att flytta till Malmö.

– Det är svårt när man har familj och har rotat sig här i Sundsvall. Jag förstår om man är yngre, eller för den delen kanske äldre, säger Sebastian Nilsson.Anna Karin Zackrisson började fundera på ett nytt karriärsteg. Hotellbranschen har alltid varit en dröm.

– Men jag känner mig hemma i försäkringsbranschen, den är rolig, säger Anna Karin Zackrisson.

De tre jobbar nu tillsammans med bilförsäkringar på If vilket skiljer sig från Trygg-Hansa där de satt på egendom- och hemförsäkring. Men i branschen spelar inte avdelningen roll, arbetsuppgifterna lär man sig eftersom.

– Man kommer långt med sin erfarenhet av att ha pratat med kunder, säger Anna Karin Zackrisson.

Det fanns inga indikationer på att det här skulle hända, det kom som en chock.

Lars Leman, skaderådgivare.

Några månader före beskedet om nedläggning hade de anställda på Trygg-Hansa informerats om att det gått bra för kontoret i Sundsvall.

– Den avdelning jag jobbade på hade gått igenom en omstrukturering för att bli mer effektiva och fått veta att det inte fanns någon risk för flytt eller nedläggning. Det fanns inga indikationer på att det här skulle hända, det kom som en chock, säger Lars Leman som två månader före beskedet tackat nej till ett jobb på en lokal byggfirma.

– Man blir ju äldre och 13 år på ett stort försäkringsbolag kändes tryggare än att vara nyanställd i byggbranschen. Om jag tackat ja hade jag ju kommit sist in vilket skulle gjort att jag rykt först om något skulle hänt. Det här gjorde det jobbigare när beskedet om flytten kom. Jag funderade på varför jag inte hade tackat ja till jobbet när jag hade möjlighet, säger Lars Leman.

Det var mycket känslor bland kontorets anställda. Stämningen var å ena sidan olustig, å andra sidan inträdde en på ett sätt bättre stämning.

– Människor reagerar så olika, en del uttryckte sig med en gång medan andra blev tysta, berättar Anna Karin Zackrisson.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

– Alla pratade med alla och tog hand om varandra. Efter beskedet blev det bättre uppslutning vid lunchrasten och nya konstellationer bland kollegerna uppstod. Man började lära känna varandra ännu bättre, menar Sebastian Nilsson.

– Just när man är i samma situation är det skönt att kunna prata med varandra även om vi erbjöds att gå och prata med en psykolog, säger Anna Karin Zackrisson.

Lars Leman tillägger att flera hade sina respektive på kontoret vilket av naturliga skäl blir dubbel börda för familjen.

– Både jag och Lars hade våra respektive som kolleger, tillägger Sebastian Nilsson. Min fru gick till Bolagsverket och Lars fru har börjat på KPA Pension.

Att nu vara anställd av en stor arbetsgivare som If känns tryggt. Alla tre känner sig välkomna och har lärt känna folk snabbt även om det är kul att ha fått med sig några av sina gamla kolleger.

– Det känns som att man har varit här längre, man blev en i teamet direkt, säger Sebastian Nilsson.

– Men det är mycket nytt att lära sig och det är en utmaning när man är van att kunna sitt jobb. Men det var dags att byta arbetsgivare efter 36 år, säger Anna Karin Zackrisson.

Hur ser ni på framtiden?

– Det känns fantastiskt att ha fått en ny chans. Jag hoppas jag får vara kvar här tills jag går i pension. Det hinner ju hända mycket på kort tid i dag men nu har vi gått igenom det här en gång så vi är lite förberedda om något skulle hända, säger Anna Karin Zackrisson.

– Ja, det tar man med sig. Att marknaden ser annorlunda ut i dag och att man lättare kan bli utbytt. Vi är provanställda till februari ska vi påpeka.
Så framtiden är till februari, säger Lars Leman med ett leende.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord