Gå direkt till textinnehållet
Mellan 40 och 75 procent av storbankernas anställda har jobbat hemifrån under pandemin. Foto: Mostphotos

Distansarbetet fortsätter för många bankanställda

En stor del av storbankernas anställda kommer fortsätta att jobba hemifrån i höst. Några av de nya arbetssätten blir kvar även efter pandemin, tror bankerna.

Under våren har många anställda i storbankerna jobbat hemifrån. På SEB har totalt 40 procent av medarbetarna världen över jobbat hemifrån, på Swedbank 50 procent och på Nordea och Handelsbanken omkring 70–75 procent som flest.

– Vår erfarenhet är att det har fungerat relativt bra, både tekniskt och arbetsmiljömässigt, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.
SEB räknar med att distansarbetet kommer att kvarstå åtminstone under den tidiga hösten. Banken följer, liksom övriga banker, myndigheternas rekommendationer i de länder man har verksamhet.

– Vi kommer göra löpande bedömningar över hur smittläget ser ut och samhällets åtgärder. Det har hela tiden varit styrande för våra beslut, att säkerställa kunders och anställdas hälsa, säger Frank Hojem.

– Vi fortsätter självklart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En skillnad jämfört med i våras är att vår kursgård Södergarn öppnar igen för mindre grupper med anpassad verksamhet, säger Carina Albiin Svensk, chef för hälsa och arbetsmiljö på Handelsbanken.

– Utgångspunkten är att vi fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer. I Sverige fortsätter vi på den inslagna vägen, att låta dem som kan jobba hemifrån göra det, säger Carina Strand, HR-chef på Swedbank. Även Nordea räknar med att de anställda kommer att fortsätta jobba hemifrån under hösten.

– Vad gäller Sverige så uppmuntrar vi fortsatt till att arbeta hemma, för de som kan. De som åker till arbetet ska försöka undvika rusningstrafik. På huvudkontoret har vi infört en begränsning att maximalt 40 procent av arbetsstyrkan kan vara på plats, om så behövs av olika skäl, säger Mikaela Östman, pressansvarig på Nordea.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Handelsbanken har dock hopp om att kunna minska distansarbetet något under hösten.

– Målsättningen är att skapa förutsättningar för att kunna ha fler medarbetare på plats framöver. Självklart kommer vi se till att detta sker på ett tryggt och säkert sätt, säger Carina Albiin Svensk.

Samtliga banker har medarbetare som inte kan jobba på distans. Anställda på exempelvis telefonbanken och ute på bankkontoren måste vara på plats.

– Det är den stora utmaningen, det är inte alla som kan jobba hemma, säger Carina Strand.

För anställda på de lokala bankkontoren har bankerna vidtagit olika åtgärder för att hindra smittspridning. Det handlar dels om skärmar som satts upp, vilket Finansliv tidigare skrivit om, att se till att det finns handsprit tillgängligt, men också ändrade arbetstider och mötesrutiner.

– Några kontor har tillämpat utomhusverksamhet för enklare ärenden. Men den viktigaste åtgärden är att hjälpa kunder att hitta rätt digitalt, säger Carina Strand.

Swedbanks digitala möten har ökat med 127 procent sedan pandemin drog igång. Nordea och SEB ser samma trend.

– Vad gäller Sverige genomförs ungefär 60 procent av våra möten med privatkunder i nuläget på distans via online-lösningar. Det är dubbelt så många som i vanliga fall, säger Mikaela Östman.

– Vi har hållit många digitala kundmöten och utbildningar, till exempel hade vi ett private banking-event med 2 000 deltagare i våras, så många har vi aldrig haft tidigare. Det kommer vi fortsätta med även framöver. Man kan nå fler till en rimlig kostnad och till och med en lägre arbetsinsats, säger Frank Hojem.

Även distansarbetet kommer finnas kvar till viss del, tror han.

– Det som kommer bli permanent är en mer flexibel arbetsvardag, där man kommer kunna jobba hemma mer.

Swedbank har redan beslutat att distansarbete blir en permanent del av bankens arbetssätt. Carina Strand tror också att arbetsresorna kommer vara betydligt färre framöver, även när det går att resa fritt igen.

– Framför allt resor till interna möten och sammankomster tror jag blir färre. Det finns ett stort värde av fysiska möten, men vi har hittat nya former med hjälp av tekniken som gör det möjligt att mötas ändå. Pandemin har bidragit till att snabba på den digitala utvecklingen för bankerna.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord