Gå direkt till textinnehållet
Foto: Alexander Donka

Efter kriget i Ukraina: SEB uppdaterar policy om försvarssektorn

Sedan Ryssland startade krig med Ukraina har bankernas inställning till försvarssektorn diskuterats. SEB uppdaterar nu sin policy och öppnar för att investeringar i försvarssektorn kan ses som hållbara.

Affärsvärlden gjorde i slutet av januari en sammanställning över storbankernas inställning till försvarssektorn som hållbar eller inte. Den visade att såväl Handelsbanken och SEBs fondavdelning uteslöt bolag med krigsmateriel. Swedbank äger aktier i krigsmaterielindustrin, men inte i Saab. Nordea hade däremot inställningen att man kan investera i sektorn om det inte rör sig om illegala vapen eller kärnvapen.

SEB Investment Management har sedan kriget i Ukraina inleddes nu ändrat sin policy när det gäller investeringar i försvarsindustrin.

”Det innebär att ett antal fonder som placerar i aktier och företagsobligationer kommer att kunna investera i försvarssektorn. Implementering kommer att ske från den 1 april 2022.” skriver man på sin hemsida.

 

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln