En fisk- och köttguide för finansbranschen
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

En fisk- och köttguide för finansbranschen

Ledare Finanslivs chefredaktör: Guiderna kan hjälpa oss att göra medvetna val i vår matvardag, och taxonomin kan fungera på ett liknande sätt för banker och företag.

»Det finns just nu en medvind för förändringar i bankvärlden och den ställer om i snabb takt, men vi är beredda att skärpa regler och lagar om branschen inte tar sitt ansvar«. Finansmarknadsminister Per Bolund använde både morot och piska under sitt tal på Bankföreningens bankmöte.

Han menade att hållbarhet måste blir en del av bankens kärna, inte något man slänger på i slutet i ett samtal med en kund.

Och det är något som de allra flesta håller med om. Men hur ska det gå till? I våras skrev bankerna under FN:s principer om en ansvarsfull bankverksamhet, PRB, vilket därmed kom 13 år efter PRI som är detsamma för ansvarsfulla investeringar. Att viljan finns är uppenbar, men vägen dit är kantad med många hinder.

Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, beskrev den organisatoriska röran bland alla organisationer och grupper inom finansbranschen som arbetar för hållbarhet. Och hållbarhetsprofessorn från Oxford, Ben Caldecott, kritiserade från samma scen EU:s taxonomi. Den som vi väl alla trott skulle bli det verkliga steget mot förändring.

Ben Caldecott menade att taxonomin låser in oss med alltför låga ambitioner. Han ville hellre ha en märkning som de företag som är allra grönast skulle kunna få och att de som inte är hållbara skulle straffas. »Jag vill ha en tävling om vem som är grönast« sa han.

Självklart är det inte svaret på alla frågor, men guiderna kan hjälpa oss att göra medvetna val i vår matvardag, och taxonomin kan fungera på ett liknande sätt för banker och företag.

Taxonomin skulle ha varit klar i början av 2020, men förhandlingarna om dess utformning pågår fortfarande mellan kommissionen, parlamentet och ministerrådet. Kanske blir de inte klara förrän 2022, tror en del. Det finns förstås en risk att den när den är klar kommer att ha för låga ambitioner, men jag tror att ambitionen kan höjas vartefter. Vi behöver nu ett instrument för att jämföra olika investeringar med varandra och vi får ta det som finns.

Det är lite på samma sätt som WWF:s fisk- och köttguide. Självklart är det inte svaret på alla frågor, men guiderna kan hjälpa oss att göra medvetna val i vår matvardag, och taxonomin kan fungera på ett liknande sätt för banker och företag. De är i alla fall ett steg på vägen.

Vi vet att vi har bråttom. Inom tio år måste vi vara på väg, omställningen borde vara långt gången. Men om det är några som kan vara snabba i svängarna så är det vi i finansbranschen.

I vår kommer Finansliv att anordna eventet Sustainable Finance. Vi kommer inte att bry oss om den goda viljan, utan bara fokusera på förmågan och handlingskraften i den hållbara utvecklingen i finansbranschen. Boka redan nu så att du säkert får en plats.

***

Bankmötets andra tema var penningtvätt. Helgen efter sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö. Sällan blir det så tydligt varför vi måste försvåra för de kriminella pengarna att röra sig. De pengarna har inte i bankvärlden att göra.

publicerad
25 november 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram