Gå direkt till textinnehållet
Finansinspektionen lägger ned förändersökningen mot Swedbank - trots brister

FI lägger ned förundersökningen av Swedbank

Finansinspektionen hittade brister i Swedbanks externa och interna kontrollsystem för intressekonflikter. Men trots det väljer FI att lägga ned förundersökningen. 

För två år sedan inledde Finansinspektionen en förundersökning efter att ett antal personer på höga poster i Swedbank gjort fastighetsaffärer med kunder i banken som sidoverksamhet. Historien slutade i att bankens vd Michael Wolf fick sparken och att en av Swedbanks toppdirektörer, Göran Bronner, sa upp sig.

Nu har FI lämnat besked: förundersökningen läggs ned.

Detta trots att FI upptäckt brister och slarv i det interna kontrollsystemet för intressekonflikter. Bland annat i hanteringen av blanketter för ansökan om sidoverksamhet och det så kallade farfarsgodkännandet från styrelsen. Banken ska dessutom ha haft en otydlig hållning till vad som gäller vid intressekonflikter kopplade till anställdas privata investeringar. Trots det finns inte grund nog för att inleda sanktioner mot banken, menar FI.

– Vi välkomnar att Finansinspektionen fattat sitt beslut så att vi kan lägga den här frågan bakom oss. Vi tar med oss viktiga lärdomar från detta i vårt fortsatta arbeta med att stärka förtroendet för banken, skriver Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i en kommentar.

Alla är dock inte nöjda med Finansinspektionen beslut. Anders Hägerstrand på Dagens Industri räknade med sanktioner mot Swedbank. Han håller inte igen på kritiken.

– Bästa styrelseledamöter och vd:ar i Sveriges storbanker, Finansinspektionen, FI, har nu klargjort att ni slipper straff om ni slarvar med, eller huvud taget inte har, interna kontrollsystem för intressekonflikter (DI, 16/5-17).

Det är inte heller något problem om flera av era högsta direktörer i gemensamt bolag gör privata affärer med bankens kunder som har stora lån i banken, fortsätter han.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord