Upprop i branchen
Finansbranschen startar upprop mot sexuella trakasserier

Finansbranschen startar upprop mot sexuella trakasserier

Upprop i branchen Bank- och finansbranschen har gått samman med försäkringsuppropet och samlar nu berättelser om sexuella trakasserier under hashtaggen #inteminskuld.

Om #påvåravillkor och #inteminskuld

Under hashtaggarna #påvåravillkor och #inteminskuld kan kvinnor i försäkringsbranschen samt bank- och finansbranschen berätta om sina upplevelser eller stötta andra som utsatts för sexuella trakasserier. #påvåravillkor och #inteminskuld är en sluten grupp, för att gå med mejla till pavaravillkor@gmail.com eller inteminskuld@gmail.com

 

Försäkringsuppropet #påvåravillkor startades i mitten av november, vilket Finansliv tidigare skrivit om. Nu har bank- och finansbranschen anslutit till uppropet, men under den egna hashtaggen #inteminskuld.

– Vi har precis kommit igång och det verkar finnas ett stort intresse även inom bank och finans. Vi vet att det finns historier att berätta. Vi vill verkligen uppmuntra till att många delar med sig och bidrar till att bryta tystnaden och motverka de strukturella problemen, säger en av initiativtagarna bakom #inteminskuld.

Kvinnan som startade #påvåravillkor träffade en av initiativtagarna till #inteminskuld på den samordningsträff som anordnades i onsdags för upprop inom ett stort antal branscher.

– I lördags förmiddag bestämde de sig för att hoppa in i vår grupp. Jag är glad över att de valde att ansluta sig till oss istället för att starta en egen grupp, jag tror att vi kan hjälpa varandra, säger den försäkringsanställda som startade #påvåravillkor.

Efter att de lanserade det gemensamma finans- och försäkringsuppropet på Facebook har gruppen vuxit från knappt 400 medlemmar till nära 1 000.

– Det finns många som gått från försäkring till finans och tvärtom, och när de började bjuda in sina vänner och kontakter har det tagit fart, säger kvinnan som startade #påvåravillkor.

Hittills har omkring 40 berättelser från försäkringsbranschen delats i gruppen, och en handfull från bank- och finans. Hur länge den gemensamma gruppen ska vara öppen har de ännu inte beslutat, och inte heller om den kommer att leda till ett upprop med namnunderskrifter likt andra branscher.

– Nu känns det mer aktuellt med namnunderskrifter med tanke på att vi blivit så många fler. Men vi kommer inte att stressa. Det viktiga är att vi visar att våra branscher inte är förskonade från sexuella trakasserier, och att vi går ut med tydliga krav till arbetsgivarna när vi väl går ut, säger kvinnan bakom #påvåravillkor.

publicerad
11 december 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram