Upprop i branchen
Finansbranschen startar upprop mot sexuella trakasserier

Finansbranschen startar upprop mot sexuella trakasserier

Upprop i branchen Bank- och finansbranschen har gått samman med försäkringsuppropet och samlar nu berättelser om sexuella trakasserier under hashtaggen #inteminskuld.

Om #påvåravillkor och #inteminskuld

Under hashtaggarna #påvåravillkor och #inteminskuld kan kvinnor i försäkringsbranschen samt bank- och finansbranschen berätta om sina upplevelser eller stötta andra som utsatts för sexuella trakasserier. #påvåravillkor och #inteminskuld är en sluten grupp, för att gå med mejla till pavaravillkor@gmail.com eller inteminskuld@gmail.com

 

Försäkringsuppropet #påvåravillkor startades i mitten av november, vilket Finansliv tidigare skrivit om. Nu har bank- och finansbranschen anslutit till uppropet, men under den egna hashtaggen #inteminskuld.

– Vi har precis kommit igång och det verkar finnas ett stort intresse även inom bank och finans. Vi vet att det finns historier att berätta. Vi vill verkligen uppmuntra till att många delar med sig och bidrar till att bryta tystnaden och motverka de strukturella problemen, säger en av initiativtagarna bakom #inteminskuld.

Kvinnan som startade #påvåravillkor träffade en av initiativtagarna till #inteminskuld på den samordningsträff som anordnades i onsdags för upprop inom ett stort antal branscher.

– I lördags förmiddag bestämde de sig för att hoppa in i vår grupp. Jag är glad över att de valde att ansluta sig till oss istället för att starta en egen grupp, jag tror att vi kan hjälpa varandra, säger den försäkringsanställda som startade #påvåravillkor.

Efter att de lanserade det gemensamma finans- och försäkringsuppropet på Facebook har gruppen vuxit från knappt 400 medlemmar till nära 1 000.

– Det finns många som gått från försäkring till finans och tvärtom, och när de började bjuda in sina vänner och kontakter har det tagit fart, säger kvinnan som startade #påvåravillkor.

Hittills har omkring 40 berättelser från försäkringsbranschen delats i gruppen, och en handfull från bank- och finans. Hur länge den gemensamma gruppen ska vara öppen har de ännu inte beslutat, och inte heller om den kommer att leda till ett upprop med namnunderskrifter likt andra branscher.

– Nu känns det mer aktuellt med namnunderskrifter med tanke på att vi blivit så många fler. Men vi kommer inte att stressa. Det viktiga är att vi visar att våra branscher inte är förskonade från sexuella trakasserier, och att vi går ut med tydliga krav till arbetsgivarna när vi väl går ut, säger kvinnan bakom #påvåravillkor.

publicerad
11 december 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram