Gå direkt till textinnehållet
min karriär Anna-Lena Wretman, vd på Getswish. Foto: Ylva Sundgren

»Finansvärlden är blodomloppet i samhället«

För Anna-Lena Wretman rådde det aldrig någon tvekan om att hon skulle göra karriär inom finansbranschen.

Porten till Getswish nya kontor är lätt att missa. Den ligger inklämd mellan konditori Vete-Katten och en träskobutik på livliga Kungsgatan i Stockholm.

Anna-Lena Wretman och hennes kolleger flyttade hit för bara några månader sedan. Men frågan är hur länge de blir kvar. Inom ett par år är det nämligen tänkt att Getswish ska ha minst dubbelt så många anställda.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Bolaget, som ansvarar för betaltjänsten Swish, växer snabbt. När Anna-Lena Wretman blev vd för Getswish 2016 var hon den enda anställda. I dag är de elva personer.

– Vi har verkligen byggt bolaget från grunden, och jag har fått plocka in det folk jag vill ha. Det är jättekul, säger Anna-Lena Wretman.

Anna-Lena Wretmans 3 tips till andra som vill göra karriär i finansbranschen:

  • Säg ja. Våga ta chansen att pröva något nytt, du kan alltid byta sen. Särskilt kvinnor tror att vi ska bocka i alla kriterier i en annons innan vi söker ett jobb. Det är helt fel, bockar du i allt har du redan gjort jobbet.
  • Bollplank är viktigt, använd ditt nätverk.
  • Jobbet måste ge minst lika mycket som det tar, helst lite mer. Gör det inte det under en längre tid då bör man fundera på att byta.

Hon pratar snabbt och engagerat när hon beskriver allt de gjort, från att hitta lokaler till att skapa en finansieringsstruktur. Att bygga företag passar henne. Anna-Lena Wretman beskriver sig själv som en utvecklare, som gillar förändring.

– Jag är absolut ingen förvaltare, det är jag för otålig för. Jag är en problemlösare, och jag har ett positivt förhållningssätt. Det kan nog vara påfrestande ibland.

Hon har varit chef större delen av sitt arbetsliv. Hennes ledarskapsfilosofi bygger på att ploga bort hinder för andra och att hjälpa anställda att växa. Ibland genom att pusha dem att gå utanför sina bekvämlighetszoner.

– Många gånger blir det bra, ibland inte. Men då har man i alla fall prövat och fått nya erfarenheter.

Ledarskapsintresset grundar sig i en stor nyfikenhet på människor. Det var den nyfikenheten som fick henne att utbilda sig inom sociologi. Steget därifrån till finansbranschen kan tyckas långt, men inte för Anna-Lena Wretman. Redan i högstadiet visste hon att hon ville jobba på bank.

Grunden i alla arbetsplatser är människor

Hon läste ekonomi på gymnasiet och fick direkt jobb efter studenten på Borås Sparbank. Samtidigt blev hon antagen till civilekonomlinjen vid Göteborgs universitet. Anna-Lena Wretman ville komma ut i arbetslivet och valde jobbet.

Hon gick vidare från Borås Sparbank till Spadab, Sparbankernas datacentral, i Stockholm där hon jobbade med IT-frågor. Men efter ett tag kände hon att hon ändå ville ha en examen. Vilken utbildning det skulle bli var inte givet. Ekonomi lockade henne inte längre. Det kunde hon ju redan efter flera år på bank.

I stället fick hon tips från en kollega om en kurs i ledarskap vid Växjö universitet. Den passade henne perfekt, och ledde sedan vidare till en sociologi­examen. Men Anna-Lena Wretman lämnade aldrig finansbranschen.

– Jag läste och jobbade heltid samtidigt. För mig har min utbildning inom beteendevetenskap varit jätteviktig. Grunden i alla arbetsplatser är ju människor, det är de som gör skillnad.

Hon jobbade kvar inom det som senare blev Swedbank i drygt två decennier. Först hade hon olika chefsroller inom IT, och därefter var hon bland annat ansvarig för bankens kontanthantering och bolåneverksamhet. Det senare jobbet fick hon precis i samband med finanskrisen.

– Jag tackade ja samtidigt som de första rubrikerna om subprime­lån kom i tidningarna. Det var intressant. På privat­sidan som jag ansvarade för var det ändå ganska bra, men det var en tuff resa för banken, säger hon.

Anna-Lena Wretman var också med och bildade de bankgemensamma projekten Finansiell ID-teknik (Bank-ID), Bankernas Depå och var delaktig i uppstarten av Bankomat AB.

Jag ville inte ha någon guldklocka

Men när dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt sade att den allmänna pensionsåldern kommer behöva höjas till 70 insåg hon att hon i så fall hade jobbat halva sitt yrkesliv i Swedbank/sparbankssfären. Det var dags att göra något annat.

– Jag ville inte ha någon guldklocka i pensionspresent.

Hon gick över till konsultfirman CGI, där hon var ansvarig för företags outsourcade IT-system. Fortfarande finansrelaterat, men en annan bransch.

Men det dröjde inte länge innan hon var tillbaka i bankvärlden. Den här gången på Riksbanken. Där arbetade hon som rådgivare inom kontant- och betalnings­området.
Van vid banksamarbeten kände hon sig genast lockad när möjligheten till vd-posten på bankägda Getswish dök upp knappt två år senare.

– Jag blev intervjuad för jobbet och kände att det här är något jag vill göra.

Anna-Lena Wretman är inte säker på att hon kommer vara kvar inom just bank resten av karriären. Men hon kommer aldrig att lämna branschen helt.

– Finansvärlden är blodom­loppet i samhället, jag känner mig priviligierad att få jobba med det.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord