Gå direkt till textinnehållet
Nätverksträffen Female Forum drogs igång av Anna Ekelund, aktiemäklare på Handelsbanken, längst till höger. Foto: Anna de Lima Fagerlind

»Fler som heter Johan än som är kvinnor«

Aktiemäklaren Anna Ekelund har startat Female Forum, ett nätverk för kvinnliga förvaltare. »Det brukar bli väldigt bra diskussioner« säger Anna Ekelund.

Female Forum samlar kvinnliga förvaltare på lunchträffar några gånger per år, med olika teman. Bakom nätverket står Anna Ekelund, aktiemäklare på Handelsbanken.

– Det var ett uppdrag jag fick av banken, att arrangera luncher för kvinnliga förvaltare. Det finns fler förvaltare som heter Johan än som är kvinnor i Sverige, säger hon.

Anna Ekelund har tidigare jobbat som journalist i 30 år. Hon har många kontakter från sitt tidigare yrke, vilket hon använder i arbetet med Female Forum.

– Jag bjuder in folk från mitt nätverk till luncherna, som föreläsare. Det har handlat om allt möjligt: elsystem, rymden, hälsa, AI, media, och nu senast hållbar mat, säger Anna Ekelund.

Under lunchen i slutet av november föreläste kocken Jessie Sommarström och Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation, om hur man ska nå en hållbar matproduktion i framtiden, hur svinnet kan minskas och vilka affärsmöjligheter som finns inom området.

En av deltagarna var Lina Blume, som jobbar med aktieanalys på Handelsbanken.

– Det här är tredje gången jag är med på Female Forum. Det är jättekul att samlas och kunna diskutera så viktiga frågor. Vanligtvis när vi är på möten finns det en stark bolagskoppling, det är bra att kunna diskutera lite bredare ämnen.

Poängen med luncherna är att förvaltarna ska få träffa varandra och knyta kontakter, men även få nya kunskaper, enligt Anna Ekelund.

– Dels får kvinnorna träffa varandra och bilda ett nätverk, dels får de andra insikter än om de träffar börsbolag, vilket de gör hela tiden. Det brukar bli väldigt bra diskussioner.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord