Gå direkt till textinnehållet
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, och Ewa Broms, affärsområdesansvarig för sjukförsäkring på Bliwa
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, och Ewa Broms, affärsområdesansvarig för sjukförsäkring på Bliwa

För och emot: Är en extra sjukvårdsförsäkring en onödig utgift?

Antalet personer med privat eller arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring fortsätter att öka. Men är det en onödig utgift? Avanzas Claes Hemberg svarar ja på den frågan, medan Bliwas Ewa Broms svarar nej - läs varför!

Bakgrund:

Var tionde person mellan 17 och 72 år omfattas av en sjukvårdsförsäkring som betalas av arbetsgivaren, enligt Svensk Försäkrings beräkningar. Antalet personer med privat eller arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring fortsätter att öka och uppgår till över 626 000 personer hösten 2015. Men finns ett reellt behov eller är det en onödig utgift?

Är en extra sjukvårdsförsäkring en onödig utgift?

Claes Hemberg, sparekonom, Avanza:
Ja: samhällets sjukvård fungerar

Jag ser inget behov av en sjukvårdsförsäkring för egen del. Sverige har en generös sjukvård, och vi kan få vård för det vi behöver. Det är ju bara om samhällets försäkringar inte fungerar som vi behöver en särskild sjukvårdsförsäkring. Och dessutom: om alla går före i kön – vem ska då stå i kön?

De som erbjuder sjukvårdsförsäkringar brukar säga att det är bra att kunna välja sjukvård själv. För ett tag sedan behövde jag operera knäet och vände mig till min vårdcentral. Där fick jag veta att kötiden var sex månader för att få operationen utförd. Jag protesterade, jag kunde ju inte halta runt så länge och ha ont, och fick då rådet att själv ringa runt till olika vårdgivare. Efter några telefonsamtal fick jag en tid hos Sofiahemmet efter sex dagar. Landstinget betalade, så priset var 150 kronor.

Jag tycker att försäkringssäljare alltför ofta spelar på folks oro, och tror att vi generellt överförsäkrar oss. Så mitt råd är att inte köpa en försäkring av rädsla för vad som kan hända, utan att faktiskt räkna på risken själv.

 

Ewa Broms, affärsområdesansvarig för sjukvårdsförsäkring på Bliwa:
Nej: specialistvården är otillgänglig för de flesta

Vi har förvisso bra vård i Sverige men den är otillgänglig för de flesta. Svårigheten är att hitta rätt vårdgivare. Att ringa runt till ortopeder angående en meniskoperation i ett knä är förhållandevis enkelt. Värre är det med andra problem där man inte vet vilken del av sjukvården som ger en viss specialistbehandling. Då behöver man vara väldigt frisk för att kunna vara sjuk.

Vi som arbetar med sjukvårdsförsäkringar kartlägger hela specialistvården. Vi har skannat marknaden och håller oss kontinuerligt uppdaterade om var den bästa spetskompetensen finns, för det förändras hela tiden. Det är främst det som motiverar en sjukvårdsförsäkring.

Gräddfil är ett helt felaktigt begrepp i det här sammanhanget. Gräddfil är det bara när någon med namn eller ställning går före i den offentliga vården. Det inträffar över huvud taget inte inom den privat drivna vården. Och det är endast den privat drivna vården försäkringsbolagen anlitar. Försäkringsbolagen avlastar därmed den offentliga vården genom att anlita den privata vården för våra försäkrade.

Så länge den offentliga vårdens vårdgaranti inte uppfylls behövs sjukvårdsförsäkringarna. Både av ekonomiska skäl för individen, företaget och samhället och för att spara mänskligt lidande.

Text: BrittMari Lantto

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord