Fullsatt Finanslivfrukost om att bli digital vinnare

Fullsatt Finanslivfrukost om att bli digital vinnare

Digitaliseringen skapar nya möjligheter i arbetslivet. Men hur ska man göra för att få det att fungera i praktiken? Heléne Lidström, expert på förändringsarbete och vad som krävs för den aktivitetsbaserade arbetsplatsen, digitalt arbetssätt och framtidens ledarskap, delade med sig av sina erfarenheter på Finanslivs välbesökta frukostmöte den 6 oktober.

Som marknadschef på svenska Microsoft drev Heléne Lidström projektet ”Det nya arbetslivet” som innebar radikala förändringar i såväl arbetssätt som kontorsutformning. Hon är nu aktuell med boken ”Det nya arbetslivet – så skapades Sveriges bästa arbetsplats”.
Det nya arbetslivet handlar i första hand om människor, rätt användning av tekniken och att till sist skapa en fysisk arbetsmiljö anpassad till det nya sättet att jobba. Det finns flera undersökningar som visar att människor upplever att de både blir mer effektiva och produktiva när de får möjlighet att arbeta mer flexibelt. Samtidigt vet vi att runt 70 procent av allt förändringsarbete inte uppnår önskat resultat och människan i grunden är emot förändringar.

Heléne Lidström har därför tagit fram en strategi i sju steg för att lyckas få alla med sig i förändringsarbetet och därmed lyckas med att bli en digital vinnare. Här är en sammanfattning:

  1. Vision – tydlig målstyrning och uppföljning.
  2. Ledarskapet – stödjande och närvarande ledarskap.
  3. Digitalt först – anpassa den fysiska arbetsmiljön efter det digitala sättet att jobba.
  4. Våga utmana – ta ut riktningen och utmana organisationen.
  5. Mentala tallriksmodellen – utnyttja hjärnan optimalt och slipp överbelastning.
  6. Förhållningsättet – kunder, möten, samarbeten.
  7. Investera i förändring – det krävs tid, resurser och utbildning.

Text: Agnetha Jönsson
Foto: Annika af Klercker

publicerad
7 oktober 2016
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Följ @Finansliv på Instagram